INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

nyugdíjas

rendőrség

internet

csaló

Nyugdíjasokat fenyegető veszélyekre figyelmeztet a rendőrség

Nyugdíjasokat fenyegető veszélyekre figyelmeztet a rendőrség

Infostart

Egyre több időskorú szörföl a világhálón, vásárol vagy éppen tart kapcsolatot távol élő rokonaival az internet segítségével, de ennek is vannak veszélyei. Az internet, a közösségi oldalak biztonságos használatáról beszélt kecskeméti nyugdíjasoknak a rendőrség szakértője.

A Kecskeméten működő egyik nyugdíjasklub felkérésére látogatta meg a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vagyonvédelmi kiemelt főelőadója a szépkorúak havi összejövetelét. A police.hu beszámolója szerint Madari Róbert interaktív előadás keretében hívta fel a kibertérben leselkedő veszélyekre.

A bűnmegelőzési szakember megmutatta például azt, hogyan lehet felismerni a „becsapós”, személyes- és banki adatok megszerzésére irányuló e-maileket, és felhívta a hallgatóság figyelmét az adathalász kísérletek elhárításának módjaira:

  • Az adóhatóság, a pénzintézetek, szolgáltatók soha nem kérnek személyes és bizalmas adatokat e-mail útján. Soha ne adják meg adataikat e-mail-en!
  • Mindig alaposan tanulmányozzák át a hivatalos küldeménynek tűnő elektronikus leveleket.
  • Először a levél nyelvezetét vizsgálják meg. Sok esetben fordítóprogrammal készült, rossz magyarsággal írott küldemények érkeznek az e-mail fiókokba. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!
  • Figyeljék meg a feladó e-mail címét! Minden szolgáltató, pénzintézet saját internetes tartományából továbbítja elektronikus leveleit. A feladó címe alapján következtetni lehet, hogy tévedésbe ejtés a levél célja. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!
  • Az érkezett levélbe ágyazott adategyeztetést segítő linkre soha ne kattintsanak! Ismeretlen internetes tartományba irányíthatja az óvatlan áldozatot, ahol többnyire a valós szolgáltató adatkezelő felületéhez hasonló oldalon találhatja magát a figyelmetlen érintett. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!
  • Kezelje egészséges bizalmatlansággal azokat az e-maileket, amelyek nem az Önnel kapcsolatban lévő hatóságtól, szolgáltatótól, vállalkozástól érkeztek. Amennyiben szeretne meggyőződni a levél hitelességéről, hívja fel telefonon a levélben megjelölt szolgáltatót.
  • A gyanúsnak ítélt e-maileket soha ne nyissák meg, inkább töröljék.
  • A biztosan rossz szándékú, illetve kéretlen leveleket a levelezőprogramjukban jelöljék meg levélszemétként, blokkolják a levél küldőjét.

Nyitókép: Police.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018