Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 21. vasárnap Tamás
Nyitókép: Pixabay

Pezsgőzik szilveszterkor? Ezek ismerete nélkül ne kezdjen bele!

A pezsgők értő élvezetéhez legalább annyi információra van szükség, mint a borok esetében. A pezsgő egy speciális technológiával előállított bor - mondta az InfoRádió kérdésére Garamvári Vencel, a Garamvári Szőlőbirtok vezetője.

A pezsgő készítéséhez szükséges az alapbor, amelynek vannak minimális technológiai követelményei – mondta az InfoRádióban Garamvári Vencel, a Garamvári Szőlőbirtok vezetője.

A követelmények:

az alkoholtartalom lehetőleg ne haladja meg a 11 térfogatszázalékot,

a savtartalom 7-8 gramm/liter,

a pH-értéke alacsony legyen, lehetőleg 3,2 pH-érték alatt.

Tiszta, egészséges, minimális kén-dioxidot tartalmazó, olyan alapborra van szükségünk, amit újra tudunk erjeszteni.

Ennek az alapbornak a jellege lehet fajtára hasonló vagy erős fajtajelleggel rendelkező, bár a korai szüretnél ez a fajtajelleg visszafogottabb – emelte ki Garamvári Vencel.

A szőlőbirtok vezetője szerint vigyázni kell az alapbornál arra, hogy a színlét és esetleg az első préslét használjuk a pezsgősítésre. Ebből az alapborból aztán lehet, kellő kezelés után, a szüretet követő évben, valamikor február-március táján egy úgynevezett tirázs-töltést összeállítani, ami nem más, mint az alapborhoz hozzáadott nemes élesztő és 20-24 gramm körüli cukortartalom.

Szükséges egy minimális cukrozás, amit azért adunk hozzá, hogy az élesztő táplálkozni tudjon, hiszen ebből a táplálkozásból termeli meg azt a szén-dioxidot, ami a pezsgőben, mint biológiai aktív szén-dioxid megjelenik. Ezt egy folyamatos keverés közben kell vastag falú palackba zárni, és pincei hőmérsékleten, 12-14 fokon kierjeszteni. Ez az erjedés, a másoderjedés a tradicionális pezsgő lényege - fejtette ki.

Franciaországban felfedezték, hogy hideg pincében leállt az erjedés, és tavasszal, amikor fölmelegedett a pince, az utóerjedés beindult, a maradék cukor kierjedt.

A szén-dioxid a borral együtt egy csodás új ízt tud alkotni. Ez a lényege tulajdonképpen a másoderjedésnek

– tette hozzá Garamvári Vencel.

„A másoderjedés az csak az első fázis, utána következik az érlelési fázis, amely azt jelenti, hogy a 3-4 hónapos erjesztési idő után legalább 8-10 hónapig seprőn érleljük a tradicionális technológiával készült pezsgőt. Ez azt jelenti, hogy a borban lévő élesztő, amely elvégezte a munkáját. és cukorból szén-dioxidot képezett, amely lekötődik a pezsgőben lévő savakhoz és szárazanyag-tartalomhoz, az lassan éhen pusztul. Az enzimjei, amelyek aktívak az élettevékenysége során, a halála után is egy autolízises, egy sejtbomlásos folyamatot indítanak be, amelynek következtében az élesztősejtek szétbomlása aminósav-származékokkal, erjesztési illatokkal és zamatokkal töltik meg a pezsgőt az érlelés során” - emelte ki Garamvári Vencel.

A szakértő szerint az autolízis bekövetkezhet egy-két év alatt, de van eset, amikor ez elhúzódik akár 8-10 éven keresztül.

A további lépésekről elmondta: azért, hogy tükrösen tiszta pezsgőt lehessen a fogyasztó kezébe adni, el kell távolítani az élesztőt, amelyre van egy legalább száz éve kifejlesztett fagyasztásos technológia. Ezt hívják fagyasztásos seprőtelenítésnek vagy degorzsálásnak.

„A palackban maradt élesztőüledéket rázogatással a palack nyakába kell ülepíteni, és utána egy fagyasztott sóoldatba mártva a palack nyakát megfagyasztjuk és jégdugóba foglaljuk. Amit aztán a palackban lévő öt-hat bar nyomás segítségével kilövetünk” - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Porschék tömkelege mondta be az unalmast Oroszországban

Több száz Porschéról van szó, ami nagyon kellemetlen helyzetbe hozta az orosz forgalmazókat. Bizonyos sufnituning módszerekkel sikerült ugyan egyeseknek életet lehelniük az autójukba, azonban ezek csak ideiglenes megoldások.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×