eur:
396.52
usd:
369.03
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Nyitókép: Pexels

Ma van az egyik hivatalos macskanap

Augusztus 8-a a Macskák Nemzetközi Napja. Ennek kapcsán kiderült, hogy az USA "macskanagyhatalom", hogy 33 állatfaj kipusztulásáért felelősek a macskák, és hogy a macskák állnak nyerésre a kutyákkal szemben.

Azt mondják, a macskáknak kilenc élete van, így minimum két világnap dukál nekik. Lehet, hogy nem ezért, de mégis van két ilyen: február 17-én tartják a Macskák Világnapját, a Macskák Nemzetközi Napját pedig ma, augusztus 8-án.

Az Ecology Global Network becslése szerint mintegy 600 millió macska él a világon. Ez a szám magában foglalja a kedvtelésből tartott háziállatokat, a kóbor és a vadmacskákat is. A legtöbb házi macskát az Egyesült Allamokban tartják - közel 90 milliót -, majd Kína, Oroszország és Brazília következik. Magyarországon körülbelül hárommillió házi macska él.

Pexels
Pexels

A macska háziasítása mintegy 10 ezer évvel ezelőtt történt meg. A legkorábbi lelet egy ciprusi emberi sírból került elő, melyben egy felnőtt ember és egy macska csontjait találták meg a régészek.

A lelet mintegy 9500 éves.

A sírból a csontok mellett kőszerszámok, maroknyi tengeri kagyló és (az emberi csontoktól 40 centire) egy nyolchónapos macska csontváza került elő, melyet az emberrel megegyezően nyugati irányba nézve fektettek a sírba.

A macska ügyes ragadozó, több mint 1000 faj tekinthető a zsákmányának.

A vadászó, kóbor és elvadult macskák eddig 33 állatfaj kipusztulásáért felelősek.

A házi macskák csak az Egyesült Államokban évente több milliárd madarat pusztítanak el, ugyanis a jól táplált házi macskák is vadásznak a környezetükben élő madarakra, egerekre, patkányokra, skorpiókra és más kisebb állatokra. Gyakran előfordul, hogy meg is mutatják zsákmányukat a gazdájuknak.

A vadmacska minden kontinensen őshonos, kivéve Ausztráliát és az Antarktiszt. A jelenlétükhöz még nem alkalmazkodott élővilág megóvása miatt Ausztráliában a hatóságok törvényt is hoztak, hogy a macskákat éjszakánként a lakásban vagy pedig kifutóban kell tartani.

Pexels
Pexels

A macska életének csak a harmadát tölti ébren, a többit átalussza. A napi alvásigényük körülbelül 12-16 óra, ebből néhány órát bóbiskolással, a többit alvással töltenek, némelyikük azonban akár napi 20 órát is képes aludni.

Ezen kívül a macskák napi három órát töltenek tisztálkodással. Testük 38-39 Celsius-fokos, a mosakodás elősegíti a test melegének megőrzését, eltávolítja az élősködőket és serkenti a bőr vérkeringését. Némelyik macska szívesen mosdatja a fajtársait vagy akár a gazdáját is. Körülbelül ugyanannyi folyadékot veszítenek mosakodás közben, mint vizeléskor, ezért fontos, hogy mindig álljon a rendelkezésükre friss, tiszta ivóvíz.

Az ember imádja a macskákat, a Földön több macska él, mint kutya. A macskák bár önálló életvitelhez és nem falkaszellemhez szokott lények, furcsa szokásaik és bújós természetük miatt mégis életre szóló barátságok köttetnek ember és macska között.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a legöregebb ismert macska 34 éves volt. A magyar macskák közül a regisztrált legidősebb 21 esztendőt élt meg, ez emberi életre átszámítva 100 évet jelent.

A macskáknak "kilenc életük van" és "mindig talpra esnek". A világrekordot Ken Myer floridai kormányzó Andy nevű macskája állította fel, a 16. emeletről 61 métert zuhant – és túlélte.

Mégsem ő volt tán a világ legszerencsésebb macskája – feltéve, hogy a macskaszerencse pénzben mérhető –, hiszen a rekordok könyve szerint egyik fajtársa elhunyt gazdája után 12,5 millió dollárt örökölt. Más macskák azonban kemény munkával keresik meg a betevőt. Híres például a szentpétervári Ermitázs múzeum 70 macskája, akiket az üzemeltetők azért tűrnek meg, mert segítenek kiirtani a műemlékeket megrágcsáló egereket. Még saját sajtótitkárral is rendelkeznek és hivatalosan is szerepelnek a múzeum tisztaságáért felelős alkalmazottjainak listáján.

És ha még nem elég a macskás dolgokból, íme egy kis "macskazene".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×