eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Ma van az egyik hivatalos macskanap

Augusztus 8-a a Macskák Nemzetközi Napja. Ennek kapcsán kiderült, hogy az USA "macskanagyhatalom", hogy 33 állatfaj kipusztulásáért felelősek a macskák, és hogy a macskák állnak nyerésre a kutyákkal szemben.

Azt mondják, a macskáknak kilenc élete van, így minimum két világnap dukál nekik. Lehet, hogy nem ezért, de mégis van két ilyen: február 17-én tartják a Macskák Világnapját, a Macskák Nemzetközi Napját pedig ma, augusztus 8-án.

Az Ecology Global Network becslése szerint mintegy 600 millió macska él a világon. Ez a szám magában foglalja a kedvtelésből tartott háziállatokat, a kóbor és a vadmacskákat is. A legtöbb házi macskát az Egyesült Allamokban tartják - közel 90 milliót -, majd Kína, Oroszország és Brazília következik. Magyarországon körülbelül hárommillió házi macska él.

Pexels
Pexels

A macska háziasítása mintegy 10 ezer évvel ezelőtt történt meg. A legkorábbi lelet egy ciprusi emberi sírból került elő, melyben egy felnőtt ember és egy macska csontjait találták meg a régészek.

A lelet mintegy 9500 éves.

A sírból a csontok mellett kőszerszámok, maroknyi tengeri kagyló és (az emberi csontoktól 40 centire) egy nyolchónapos macska csontváza került elő, melyet az emberrel megegyezően nyugati irányba nézve fektettek a sírba.

A macska ügyes ragadozó, több mint 1000 faj tekinthető a zsákmányának.

A vadászó, kóbor és elvadult macskák eddig 33 állatfaj kipusztulásáért felelősek.

A házi macskák csak az Egyesült Államokban évente több milliárd madarat pusztítanak el, ugyanis a jól táplált házi macskák is vadásznak a környezetükben élő madarakra, egerekre, patkányokra, skorpiókra és más kisebb állatokra. Gyakran előfordul, hogy meg is mutatják zsákmányukat a gazdájuknak.

A vadmacska minden kontinensen őshonos, kivéve Ausztráliát és az Antarktiszt. A jelenlétükhöz még nem alkalmazkodott élővilág megóvása miatt Ausztráliában a hatóságok törvényt is hoztak, hogy a macskákat éjszakánként a lakásban vagy pedig kifutóban kell tartani.

Pexels
Pexels

A macska életének csak a harmadát tölti ébren, a többit átalussza. A napi alvásigényük körülbelül 12-16 óra, ebből néhány órát bóbiskolással, a többit alvással töltenek, némelyikük azonban akár napi 20 órát is képes aludni.

Ezen kívül a macskák napi három órát töltenek tisztálkodással. Testük 38-39 Celsius-fokos, a mosakodás elősegíti a test melegének megőrzését, eltávolítja az élősködőket és serkenti a bőr vérkeringését. Némelyik macska szívesen mosdatja a fajtársait vagy akár a gazdáját is. Körülbelül ugyanannyi folyadékot veszítenek mosakodás közben, mint vizeléskor, ezért fontos, hogy mindig álljon a rendelkezésükre friss, tiszta ivóvíz.

Az ember imádja a macskákat, a Földön több macska él, mint kutya. A macskák bár önálló életvitelhez és nem falkaszellemhez szokott lények, furcsa szokásaik és bújós természetük miatt mégis életre szóló barátságok köttetnek ember és macska között.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a legöregebb ismert macska 34 éves volt. A magyar macskák közül a regisztrált legidősebb 21 esztendőt élt meg, ez emberi életre átszámítva 100 évet jelent.

A macskáknak "kilenc életük van" és "mindig talpra esnek". A világrekordot Ken Myer floridai kormányzó Andy nevű macskája állította fel, a 16. emeletről 61 métert zuhant – és túlélte.

Mégsem ő volt tán a világ legszerencsésebb macskája – feltéve, hogy a macskaszerencse pénzben mérhető –, hiszen a rekordok könyve szerint egyik fajtársa elhunyt gazdája után 12,5 millió dollárt örökölt. Más macskák azonban kemény munkával keresik meg a betevőt. Híres például a szentpétervári Ermitázs múzeum 70 macskája, akiket az üzemeltetők azért tűrnek meg, mert segítenek kiirtani a műemlékeket megrágcsáló egereket. Még saját sajtótitkárral is rendelkeznek és hivatalosan is szerepelnek a múzeum tisztaságáért felelős alkalmazottjainak listáján.

És ha még nem elég a macskás dolgokból, íme egy kis "macskazene".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×