eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Hogyan függ össze a rákra való hajlam és a homoszexualitás?

A homoszexuális férfiaknál gyakoribb a rákbetegség, mint a heteroszexuális férfiak esetében, ezt a jelenséget nőknél nem figyelték meg - állapította meg egy kaliforniai tanulmány, amelyet hétfőn ismertettek.

A rákkutatás során nem foglalkoznak a szexuális irányultsággal, így nincs arra vonatkozó adat, hányan élik túl a rákot a homoszexuális nők és férfiak körében - áll az American Cancer Society Cancer (Rák) című szakfolyóiratában megjelent tanulmányban.

Az e témakörben egy amerikai szövetséges államban valaha elvégzett legkiterjedtebb tanulmány 10 942 esetet vizsgált. A résztvevők közül 7252 nő és 3690 férfi közölte, hogy rákbeteg volt. A résztvevőket 2001-ban, 2003-ben és 2005-ben kérdezték meg.

A férfiaknál a diagnosztizált daganatos betegségek aránya 1,9-szer volt magasabb a homoszexuálisoknál, mint a heteroszexuálisok körében. A kutatók a különböző nemi irányultságú nők között nem találtak hasonló jelentős eltérést. Ugyanakkor azt tapasztalták, hogy a daganatos betegséget túlélő leszbikusok és biszexuálisok esetében 2-2,3-szer nagyobb a rossz egészségi állapot kockázata, mint a heteroszexuálisoknál.

"A jelen kutatás eredményeit fel lehetne használni a lakosság leszbikus, homoszexuális, illetve biszexuális rétegeinek szánt speciális egészségügyi szolgáltatásokhoz" - mutatott rá Ulrike Boehmer, a Bostoni Egyetem közegészségtani iskolájának munkatársa, a tanulmány fő szerzője.

"Több megelőző és korai szűrőprogram kellene a homoszexuális férfiak részére, és több szolgáltatás a rákot túlélő leszbikusok és biszexuálisok egészségi állapotának javítására" - hangsúlyozta az orvos.

A tanulmány több kérdést is felvetett, amelyek újabb kutatásokat igényelnek. Azt is meg kellene határozni, vajon a rák nagyobb gyakorisága a homoszexuális férfiak körében azt jelenti-e, hogy többen túlélik közülük ezt a betegséget, mint a heteroszexuálisak közül.

Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×