eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Napi egy aszpirin többet árt, mint használ

Azok az egészséges emberek, akik a szívinfarktust megelőzendő, naponta szednek aszpirint, többet ártanak maguknak, mint használnak - állapította meg egy friss kutatás.

Noha napi egy aszpirin szedésével csökkenthető a szívinfarktus kockázata, a gyógyszer ilyen adagban növeli a belső vérzés kialakulásának valószínűségét, méghozzá nem kevéssel, akár harmadával is.

A felmérés készítői azt vizsgálták, milyen előnyökkel jár a készítmény szedése a 48 év feletti férfiaknak, valamint az 57 év feletti nőknek.

Ebből kiderült, hogy a gyógyszer az egészséges embereknél az egyébként is alacsony kockázatot a szívrohamra mintegy 12 százalékkal csökkentette, viszont növelte a gyomorvérzés vagy az agyvérzés esélyét.

A kutatók egy másik vizsgálatot is elvégeztek: azt is megnézték, hogy milyen hatással van az aszpirin azokra, akik már átestek egy infarktuson, azaz a készítményt egy újabb roham megelőzése érdekében szedik.

Kiderült, hogy esetükben már valóban hasznos a szedés, bár náluk is tapasztaltak vérzést az orvosok, a készítmény jelentősen csökkentette egy komoly szívroham kockázatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×