eur:
388.51
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Fekete modelleket a kifutókra! - Kvóták a divatszakmában

A brazil divathéten fellépő modellek legalább 10 százaléka fekete bőrű vagy félvér kell, hogy legyen - így döntöttek a neves esemény szervezői, miután egy vizsgálat megállapította: túl kevés a nem fehér manöken a kifutókon. A kérdés csak az: valóban tettek-e a feketék esélyegyenlőségéért ezzel a döntéssel, azaz megfelelően szolgálja-e a célt a 10 százalékos kvóta.

A Sao Paulóban megrendezésre kerülő divathét fellépői közül minden tízediknek fel kell mutatnia legalább egy afrikai őst.

A döntés azután született, hogy a tavalyi esemény után egy vizsgálat kiderítette: a modelleknek alig 2,3 százaléka volt fekete bőrű, mindössze nyolc, a 344 fellépőből.

A helyi hatóságok kikötötték: az arányon változtatni kell, azok a divatcégek pedig, akik nem növelik fekete modelljeik számát, borsos büntetésre számíthatnak.

A szervezőket korábban számos emberi jogi szervezet is bírálta, amiért diszkriminálják a feketéket. Az etnikai viszonyokat tekintve meglehetősen sokszínű Brazíliában egyébként a lakosságnak mindössze 7 százaléka tartja magát tisztán feketének, de 43 százaléka félvérnek. Minden második ember fehérnek vallja magát.

Annak ellenére, hogy a lakosság fele tehát nem fehér, a félvér vagy fekete modellek úgy látják: sokkal könnyebben találnak maguknak munkát külföldön, mint saját országukban.

Az idei eseményre egyébként június 17. és 22. között került sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×