eur:
388.5
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ítéletidő vetett véget a kánikulának

Szokatlan erejű vihar vetett véget a májusi kánikulának Németországban és az alpesi államokban. A vihar Passauban még halálos áldozatot is követelt.

A vihar Nyugat felől közelítette meg az európai szárazföldet. A reggeli órákban Amszterdamban már több mint 100 kilométeres volt a szél, amely jégesőt zúdított a városra.

Délben a front elérte Északnyugat-Németországot, ahol a brémai kikötőben egy autókkal teli norvég kompot egyszerűen nekisodort több hajónak. A szerencsétlenségben ugyan senki sem sérült meg, az anyagi kár azonban több tízezer euróra rúg.

A hidegfront ezután délnek fordult, és délutántól az Alpok térségében tombolt, ahol a szél sebessége már meghaladta a 120 kilométert. Az orkán háztetőket sodort le és fákat döntött az autóutakra és vasúti pályákra.

Baden-Württemberg tartományban egy vonat kisiklott a sínre dőlt fatörzsek miatt. Vezetőjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Passau mellett egy gépkocsira akkor zuhant rá egy évszázados fa, amikor tulajdonosa éppen begyújtotta a motort, de indulni már nem tudott, mert a szerencsétlenségben a helyszínen életét vesztette.

Az ítéletidő több órára megbénította a müncheni repülőtér forgalmát is. A Boden-tóról a vízi rendőrségnek kellett több embert kimenteni a veszélybe került vitorlásokról.

Ausztria nyugati felében a tűzoltókat kétezer alkalommal rendelték ki különböző helyekre, főleg házakra zuhant fákat kellet eltávolítaniuk vagy elöntött pincékből kiszivattyúzni a vizet.

Villámcsapás miatt több településen órákra szünetelt az áramszolgáltatás.

Időközben a front kelet felé húzódott, és jelentősen vesztett erejéből. Nyomában legalább 13-15 fokkal csökkent a hőmérséklet, és az előrejelzések szerint a nyár Pünkösdre sem tér vissza, mert az Alpok északi térségében hűvös, részben esős idő várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×