eur:
385.42
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Miért immunisak az idősebbek az új típusú influenzára?

Az idős emberek többsége ellenáll az új típusú vírussal szemben, mivel valószínűleg szervezetük már találkozott a H1N1 korábbi, 1957 előtt támadó vírustörzsével - állítja egy amerikai szakértő.

Valószínűbb, hogy többek szervezete már érintkezett a H1N1 vírussal 1957 előtt, ez pedig lbizonyos mértékű immunitást biztosíthat számukra a most pusztító új típusú influenzával szemben - jelentett ki Dr. Daniel Jernigan, az amerikai Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) igazgatóhelyettese.

A szakértő szerint ez magyarázza azt a jelenséget, hogy a mostani új típusú influenzavírusnak főleg a gyerekek és a fiatal felnőttek esnek áldozatul, viszont csak kevés idős betegszik meg.

A jelenlegi H1N1 vírus távoli rokona a sokkal fertőzőbb spanyol influenzavírusnak, amely 1918-ban több tízmillió embert ölt meg világszerte. Ezt a törzset váltotta fel 1957-ben a H2N2 ázsiai influenza, amely csak az Egyesült Államokban 70 ezer ember halálát okozta. 1977-ben tűnt fel az orosz influenza, de azok, akik már 1957 előtt találkoztak a vírustörzzsel, szinte biztos, hogy immunisak voltak az újra.

A szakértő ugyanakkor figyelmeztetett: már nagyon sok év telt el, és az új vírus különbözik az 1957 előtt terjedt H1N1-től. Ráadásul a mostani járvány az emberi, valamint a sertés- és a madárinfluenza vírusainak keveréke, ha pedig az új vírus mutálódik, akkor arra csak kevesek lehetnek immunisak.

Az igazgatóhelyettes cáfolta a WHO azon állítását, miszerint az új típusú influenza elleni oltóanyag gyártása késhet. Daniel Jernigan szerint az Egyesült Államokban a terveknek megfelelően haladnak a munkálatok a laboratóriumokban, és lehetséges, hogy már őszre előállítják az oltóanyagot.

Címlapról ajánljuk
Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

A hesseni rendőrség 2022 decemberében csapott le a vád szerint államcsínyre készülő ún. Reichsbürger-csoportra. A feltételezett puccskísérlet vezetője, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van. A bírósági tárgyalás maratoninak ígérkezik, annak második szakasza most kezdődött.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×