eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Obama leszámol a benzinfalókkal

Viszlát a benzintemetőknek, jönnek az üzemanyag-takarékos kocsik! - Így összegezhető Barack Obama amerikai elnök új programja, amellyel első ízben, szövetségi szinten megszabta, hogy mekkora lehet az Egyesült Államokban futó autók maximális fogyasztása.

Az autó szorosan összefonódott az amerikai kultúrával, évtizedeken át a személyes függetlenség és szabadság jelképe volt. Ez a szabadság - és a sokáig olcsó benzin - azonban azzal is járt, hogy az amerikaiak más országokhoz képest jóval nagyobb fogyasztású és jobban szennyező autókban furikáztak.

A kilencvenes évek gazdagságában sikk volt a terepjáró. Jött azonban először a pár éve még rekordmagasságú olajár, majd a költekezést brutálisan visszafogó pénzügyi válság, a környezetért elődjénél jobban aggódó új elnök, és az amerikaiak ráébredtek: változtatniuk kell autózási szokásaikon.

Barack Obama most meg is határozta az autóiparnak: 2012-től folyamatosan csökkentse az új kocsik átlagos fogyasztását, ami 2016-ra 100 kilométerenként maximum 6 liter lehet. A teherautóknak kevesebb, mint 8 litert szabad csak "enniük".

Obama szerint mindez a mostani válságos időkben lehetőséget teremt az amerikai autóiparnak arra, hogy versenyképes modelleket gyártson. A fejlesztés ugyan pénzbe kerül, de mindenki nyer. A fogyasztó például azzal, hogy egy év alatt közel 3000 dollárt spórol meg a benzinen - fejtegette az elnök, aki "történelminek" nevezte, az első ízben szövetségi szintű szabályozást. Az átlagban 1300 dollárral drágább kocsik ára három év alatt megtérül - tette hozzá.

A szigorításnak érdekes módon az amerikai autógyártók is örülnek, mert eddig az egyes államok maguk állapították meg az emissziós értékeket, ami költséges pereskedéssel járt számukra. A mostani rendszer átláthatóbb lesz.

Környezetvédelmi csoportok szerint Obama bizonyította, hogy csapata elkötelezett a klímaváltozást okozó gázok emissziójának mérséklésre. Abba is belenyugodtak, hogy a környezetbarátabb kocsikra néhány évet még várni kell.

A szövetségi szabvány a tervek szerint 34 százalékkal fogja majd vissza az új kocsik károsanyag kibocsátását a mostani modellekhez képest. Kommentátorok közben megjegyzik: Obama eddig egymással hadakozó szereplőket bírt rá újabb, nem pártideológiai alapon kidolgozott terve elfogadására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×