eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Megmondja a leheletteszt, szabad-e a csók

Sokan a tenyerükbe fújva ellenőrzik, nem rossz-e a leheletük, mielőtt beülnek egy állásinterjúra vagy találkoznak a szerelmükkel, esetleg egy fontos emberrel. Az ellenőrzés ezután könnyebb lesz, mert izraeli kutatók kifejlesztettek egy zsebben is hordható szerkezetet, amely kimutatja a rossz leheletet okozó baktériumok jelenlétét.

Egy csepp nyálat kell ejteni az OkayToKiss (szabad a csók) fantázianevű készülék apró ablakára, és pillanatokon belül megvan az eredmény: ha bekékül a jel, akkor gyorsan elő kell venni a fogkefét-fogkrémet, ám ha tiszta marad, akkor jöhet a csók.

A készülék akkorácska, mint egy csomag rágógumi, így bármelyik zsebben elfér - számolt be Mel Rosenberg, a Tel Aviv-i Egyetem kutatója, aki munkatársaival együtt azt reméli, hogy a szerkezet segít javítani az emberek szájhigiénéjét, nem is beszélve a szociális előnyökről, hogy esetleg nem kell elviselni mások rossz szagát.

A kutatók korábban azt feltételezték, hogy az úgynevezett Gram-negatív baktérium okozza elsősorban a rossz szájszagot, Rosenberg és kollégája, dr. Nir Sterer azonban felfedezte a Gram-pozitív baktériumot, amely "bűnrészes". Ez hozza létre azokat az enzimeket, amelyek "leszabdalják" a fehérjéről a cukrot, így megkönnyítik a Gram-negatív baktériumoknak, hogy felfalják azokat - számoltak be az eredményről a Journal of Breath Research című szaklapban.

Rosenberg hamarosan könyvben számol be a rossz lehelettel kapcsolatos húszéves kutatómunkájáról.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×