eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Egyre több harmincas választja a válság miatt a halált

Egyre több ember követ el öngyilkosságot a gazdasági válság, a munkahely elvesztése miatti félelmében Japánban. Bár változatlanul az ötvenes éveikben járók között a legtöbb az öngyilkos, rekord magasságot ért el a harmincas áldozatok száma.

Bár összességében 2,6 százalékkal csökkent tavaly az öngyilkosságok száma Japánban, immár 11 éve meghaladja az életüknek önkezükkel véget vetők száma a 30 ezret; tavaly 32.249-en voltak - közölte a szigetország rendőrsége.

A legtöbb áldozat az ötvenes éveiben jár - ők teszik ki az öngyilkosok húsz százalékát. 1991 óta azonban folyamatosan nő a harmincas éveikben járó öngyilkosok száma. Ennek egy szakértő szerint az a fő oka, hogy az iparban egyre elterjedtebb az alkalmi munka.

Jamada Maszahiro, a Csuo Egyetem professzora a Mainicsi című napilapnak elmondta: az ötvenesek azért lesznek öngyilkosok, hogy a családjuk megkapja utánuk az életbiztosítási díjat. A harmincasok azonban azért vetnek véget az életüknek, mert nem látnak maguk előtt értelmes jövőt.

Ez különösen igaz az alkalmi munkásokra, akik közül több százezer vált feleslegessé az elmúlt fél évben a gazdaság visszaesése miatt.

A japán rendőrségi statisztikák szerint a tavaly 4.850, 30-39 év közötti ember lett öngyilkos - 1,7 százalékkal több, mint 2007-ben - és kétszer annyi, mint 1991-ben.

Az öngyilkosságok arány az egyik legmagasabb a világon Japánban, ahol százezer emberből 24 dobja el az életét - ez a szám az Egyesült Államokban 11,1.

Az öngyilkosok száma folyamatosan nő a tizen- és huszonévesek körében is. Az öngyilkosságot választók fele volt munkanélküli, 28 százaléka pedig alkalmi munkás.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×