eur:
390.37
usd:
363.99
bux:
68368.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hol lehet olcsón nyaralni?

Igaz, hogy az euró még mindig 20 százalékkal drágább, mint tavaly nyáron volt, mégsem nem feltétlenül kell megijednünk a külföldi utaktól - van, ahova idén is érdemes nyaralni menni! A szomszéd országok között akadnak olyanok is, ahol csökkentek az árak - derül ki a Pénzcentrum összeállításából.

Az elmúlt fél évben másról sem szóltak a hírek, csak a forint árfolyamának óriási eséséről és az euró borzasztó drágulásáról. A Pénzcentrum azonban bebizonyítja, hogy vannak környékünkön olyan, turisztikai szempontból (is) értékes országok, ahol nem kerül többe a nyaralás, mint tavaly. Így azok se essenek kétségbe, akik nem váltottak több ezer eurót egy évvel ezelőtt.

Horvátország: a kuna majdnem ugyanannyi

Déli szomszédunk már hosszú ideje a magyarok kedvelt úti célja. Az elmúlt évek autópálya-fejlesztéseinek köszönhetően már néhány óra elég, hogy leérjünk az Adriai-tengerhez. Tavaly nyár végén valószínűleg még sokan azt tervezték, hogy 2009-ben is visszatérnek Fiumébe vagy Splitbe, ám a gazdasági válság keresztül húzta a számításaikat.

Nos, a horvát kuna árfolyama nem igazán igazolja a félelmeket. Míg tavaly májusban 1 kuna 34 forintba került, addig egy évvel később 38 forint a középárfolyam. Tény ugyan, hogy júliusban és augusztusban a horvát fizetőeszköz valamivel olcsóbb lett, de a szezonális hatások miatt erre idén is számítani lehet.

A Pénzcentrum tájékoztató jellegű adatai szerint alig drágult az Adria: míg tavaly egy főnek egy éjszakára 4000 forintba került az apartman, ez idén is megkapható 4340 forintért. Egy személyre egy vacsora is mindössze 170 kerül többe, mint tavaly, egy korsó sör pedig csupán harminc forinttal drágult.

Bulgária: nem sokkal drágább

Bulgária az egyik szlogen szerint "a kellemes csalódások országa". Az biztos, hogy a térségben hihetetlen méretű beruházások hajtottak végre - elsősorban a 2007-es EU- csatlakozás után -, de a hírek szerint ezeket is igen visszafogta a válság. A bolgárok idén még nagyobb erőket fektetnek a turizmusba, és - ahogy az elmúlt években - az idén is inkább a kispénzű utazókat várják.

A leva 13 forinttal kerül többe most, mint tavaly májusban. Akkor egy levát -középárfolyamon - 129 forintért vehettünk, most pedig ugyanez 142-be kerül. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy a több éves távlatokat figyelembe véve jelentősen olcsóbb lehet a leva a nyár közepére. 2008 júliusának közepén például a 120-as határ alá is esett az árfolyama.

Itt az apartman árak - egy főre és egy éjszakára számítva - 430 forinttal, 3500-ról 3930-ra emelkedtek a Pénzcentrum adatai szerint. Egy vacsora fejenként 140, egy korsó sör 30 forinttal kerül többe, mint tavaly.Románia: Kifizetődő lehet

Délkeleti szomszédunk 240 km hosszú tengerpartján több mint 100 000 szállodai férőhely van, üdülőhelyei a magyar turisták számára is ismertek és kedveltek. Ugyanakkor a nyugati színvonalú tengerpart mellett a magyar határhoz jóval közelebb eső erdélyi részek hegyei közt nagyszerű kiránduló és üdülőhelyeket is találhatunk.

A román lej 2008 májusában 68 forintot ért, és mára ismét visszatért ugyanide. Az árak pedig még csökkentek is tavalyhoz képest: az apartman (fejenként és éjszakánként) 16, egy vacsora nyolc, egy korsó sör két forinttal kerül kevesebbe.

Csehország: Színvonal, nem túl drágán

Csehország - sokszínűségének köszönhetően - ideális feltételekkel várja a gyalogos- és hegyi turizmus kedvelőit. Prága és Brno mellett a kisebb városok is vonzó úti célt jelentenek, jó állapotban fennmaradt történelmi központjukkal, gondosan karbantartott műemlékeikkel.

A cseheket sokszor hasonlítják a magyarokhoz, a forint és a korona árfolyama gyakran mozog egy irányba. Az adatok pedig azt mutatják, hogy idén májusban sem kerül sokkal többe egy korona, mint tavaly ilyenkor. 2008 májusában a cseh fizetőeszköz középárfolyamon 9,84 forintba került, míg most ugyanezért 10,41 forintot kell fizetnünk.

Az árak is alig emelkedtek: az apartman 170, egy vacsora 110, egy korsó sör mindössze húsz forinttal drágább, mint egy éve.

Lengyelország: Lehetőségek kedvező áron

Lengyelország legismertebb régiói a Balti-tenger partjaitól egészen a Tátra északi részéig a pihenni és a sportolni vágyók kedvelt úti céljai. A hatalmas ország nagyvárosai - Krakkó, Katowice vagy Varsó - az egész család számára kiváló lehetőségeket tartogatnak egy tartalmas nyaralásra.

A cseh koronához hasonlóan a lengyel zloty is gyakran mozog együtt a forinttal. Tavaly tavasszal egy zlotyért 73 forintot kellett fizetni, míg idén májusban egy már "csak" 65 forintba kerül. Így aki nem vágyakozik minden nyáron a mediterrán tengerpartokra, bátran válassza a lengyel tájakat.

Annál is inkább, mert a tájékoztató jellegű árak szerint Lengyelország is olcsóbb lett: az apartman 390, a vacsora 120, egy korsó sör pedig harminc forinttal lett olcsóbb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×