eur:
385.54
usd:
355.11
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Korrupt tisztviselő lefejezése a sláger az interneten - képekkel

Egymilliónál többen nézték meg az interneten azokat a felvételeket, amelyek egy korrupt kínai tisztségviselő brutális kivégzéséről készültek. Az emberek többsége azonban nem elborzadt, hanem megerősödött abban a hitében, hogy ez a helyes eljárás a bűnösökkel szemben.

Valóságos internetes sláger Kínában a kivégzésről készült képsorozat. Vang Sou-hszint harminc éve ölték meg Hejlongcsiang tartományban: a korrupt tisztségviselőt térdre kényszerítették, majd lefejezték, a holttestet pedig egészen közelről fotóztatták a kirendelt újságírókkal.

A kép felkerült egy kormányzati hírportálra is, s azóta legalább egymillióan nézték meg. A hatás azonban ellentétes a várttal: a legtöbben nem szimpátiát éreztek az asszony iránt, inkább azt sürgetik, hogy a mai korrupt politikusokat is végezzék ki.

Sorra érkeznek a levelek a Kínai Kommunista Párt lapjához; különösen a párttisztviselők korrupciója háborítja fel az embereket. Bár a pekingi kormányzat rendszeresen indít korrupcióellenes kampányokat, szinte percente robbannak ki újabb és újabb botrányok: tavaly hivatalos statisztikák szerint is 33.546 korrupciós esetre derült fény az országban.

A korrupcióba keveredett magas rangú tisztségviselőket azonban ritkán büntetik meg, legföljebb "átbuktatják" őket egy másik vezető állásba.

Kínában így is több embert végeznek ki, mint bármely másik országban. Az Amnesty International adatai szerint tavaly 2.390 kivégzés volt, más emberjogi aktivisták azonban 6.000 és 15.000 közé teszik az évente kivégzettek számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×