eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nyolc természetes módszer a nyugodt alvásért

Nem tud aludni? Ne rohanjon azonnal a gyógyszertárba altatóért, vannak olyan természetes szerek, amelyek biztonságosabbak, kevesebb a mellékhatásuk - és nem csupán abban segítenek, hogy jól aludjon, hanem egyéb jótékony hatással is vannak a szervezetre.

Az orvosok szerint egy felnőtt embernek éjszakánként 7-9 órát kellene aludnia, a legtöbb fejlett országban azonban ezt kevesen teszik meg. Sokan küszködnek alvási problémákkal, amelyre a legjobb és leggyorsabb megoldásnak egy-egy tabletta bekapását hiszik.

Pedig a természetben nagyon sok olyan anyag van, amely szintén segít elaludni és aludni, ráadásul egyéb jótékony hatással is van a szervezetre. Íme, nyolc természetes altatószer.

Magnézium és kalcium

A magnézium és a kalcium is altató hatású, ha pedig együtt alkalmazzuk őket, akkor különösen hatásosak. A magnéziummal ráadásul kiküszöbölhetjük azokat az esetleges szívpanaszokat, amelyeket a kalcium önmagában való szedése okozhat. Minden este szedjen be 200 milligramm magnéziumot - ha hasmenést okoz, akkor csökkentse az adagot - és 600 milligramm kalciumot.

Vadsaláta

Ha Ön szorongó típus, gyakran van fejfájása és izomfájdalmai, akkor valószínűleg már ismeri a vadsalátát (más néven madársalátát vagy galambbegysalátát). Hatékonyan csökkenti a nyugtalanságot és szorongást, sőt, állítólag az úgynevezett nyugtalan lábak szindrómát is, amely viszonylag gyakori neurológiai megbetegedés, és elsősorban a kezek és a lábak nehezen jellemezhető érzési zavaraiban, rángásában jelentkeznek.

A vadsalátából lefekvés előtt javallott 30-120 grammot elfogyasztani.

Komló

A sörbarátok pontosan tudják, hogy a komlónak nyugtató hatása van, kivonatát széles körben használják a szorongás és az álmatlanság kezelésére. Lefekvés előtt 30-120 milligramm javallott.Aromaterápia

A lényeg: a levendula, amelynek alvást segítő hatása bizonyított, ráadásul olcsó is. Vásároljon valódi levendulából készült sprayt, és fröcsköljön belőle egy kicsit a párnájára lefekvés előtt. De kapható levendulával töltött párna is.

Melatonin

A melatonin nevű hormon a felelős az alvásért - vagyis vitathatatlan, hogy természetes módon segíti az alvást. Bár egyes szakértők azt javasolják, hogy szedjünk belőle nagyobb adagot, kutatások azt bizonyítják, hogy az alacsonyabb dózis a hatásosabb. Ráadásul a nagyobb adag toxikus lehet, és növelheti a depresszió, illetve a meddőség kialakulásának veszélyét. A javallat: 0,3-0,5 milligramm lefekvés előtt.

Joga vagy meditáció

A finom jóga vagy nyújtás hatékony altató, az astanga jóga (a jóga erőteljesebb és dinamikusabb fajtája) azonban nem, mert attól az ember felélénkül. A nyújtást az ágyban végezze, majd meditáljon: csukja be a szemét, és 5-10 percig ne figyeljen semmire, csak a légzésre.

L-theanine

Ez az aminosav számos növényben, például a zöldteában is megtalálható, és nem csupán az éberséget csökkenti, hanem a mélyebb alvás is elősegíti. A zöldteában azonban nincs belőle elég, ráadásul, ha az ember teát iszik, gyakran felébredhet, mert vizelnie kell - ami szintén rosszat tesz az alvásnak. Kapható viszont tiszta L-theanine készítmény, amelyből 50-200 milligramm elfogyasztása ajánlott lefekvés előtt.

Macskagyökérfű

Ez az egyik legáltalánosabban használt természetes altató, amelynek jótékony hatását több tudományos kutatás is bizonyította. Elősegíti a mély alvást, gyorsítja az elalvást és általában javítja az alvás minőségét. Ám igazán akkor hatásos, ha hosszú ideig használják.

Mi szól ellene? Az, hogy az emberek mintegy tíz százaléka igen energikusnak érzi magát tőle - vagyis nem tud elaludni. Ha ez Önnel is előfordul, akkor napközben szedje a macskagyökérfüvet. Egyéb esetben lefekvés előtt 200-800 milligramm javallott.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×