eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az elhízás családi vonás

A genetikai adottságoknak nagy szerepük van abban, hogy valaki túlsúlyossá válik-e, de a család életvitele is nagyban hozzájárul a gyermekkori, de még a későbbi elhízáshoz is.

Egy friss kutatás szerint sokkal gyakoribb az elhízás azon tinédzserek körében, akik családjában gyakran előfordul, hogy kihagynak étkezéseket vagy sok időt töltenek a tévé előtt.

Egy Egyesült Államokban elvégzett kutatás szerint tehát a kövérség örökletes, de elsősorban nem genetikai okok, hanem az életvitel átadása miatt. A legnagyobb hatása annak van, hogy a szülők milyen ételekre szoktatják rá a gyermekeiket, milyen szabadidős programokat szerveznek nekik.

Nagyobb veszélynek vannak kitéve például azok a gyermekek, ahol rendszeresen elmaradnak fontos étkezések.

Ez a legnagyobb rizikófaktor - mutatnak rá a kutatók, akik szerint fontos, hogy a családok rendszeres evésre szoktassák a gyermekeket, a három főétkezés közül egyik se maradjon el. Ebben az esetben ugyanis akkora az emberek éhségérzete, hogy hajlamosak túlenni magukat. Az is káros, ha a család rendszertelenül éli az életét.

Sokkal egészségesebb súlyúak azok a gyermekek, akik minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban reggeliznek, délben főtt ételt esznek, és a vacsora sem marad el, napközben pedig gyümölcsöt is fogyasztanak.

Akik gyermekkorukban ezt látják szüleiktől, felnőttként is ezt az életvitelt tartják mércének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×