eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kegyes halál - tévéadásban

Az angol televíziózás történetében szerda este először fordul elő, hogy olyan műsort sugároznak, amelyben bemutatják egy ember halálát. A külön előfizetést igénylő Sky TV sugároz dokumentumfilmet egy 59 éves férfiról, amint saját elhatározásából halálba segítik őt a zürichi eutanázia-klinikán.

Az eutanázia a szótár szerint "görög kifejezés, szó szerint: jó halál. Menthetetlen, szenvedő, halálos betegek fájdalommentes halálba segítése." Amihez hozzátehetjük, hogy az eutanáziát, amit neveznek "kegyes halálnak" is, a legtöbb országban törvény tiltja.

Kivéve Svájcot, ahol engedélyezett, és a zürichi Dignitas Klinika üzletszerűen foglalkozik a lebonyolításával; 3000 dollárt számítanak fel egy-egy úgynevezett "asszisztált öngyilkosságért".

Angliában maga az öngyilkosság is büntetendő cselekmény volt 1961 előtt, ezt akkor megváltoztatták, de a segélynyújtás az öngyilkossághoz még mindig 15 év börtönt vonhat maga után. Éppen a napokban szerepelt bíróság előtt egy 23 éves rögbi játékos ügye, aki baleset során megbénult, és jelezte, hogy nem akar magatehetetlenül tovább élni. A szülei a svájci klinikára vitték, tehát hozzásegítették az öngyilkossághoz. Hosszas érvelés után a szülőket a bíróság e hét elején felmentette.

Néhány hete a párizsi magyar értelmiség egy közismert alakja, a hajdani híres magyar igazságügyi miniszter, Vázsonyi Vilmos azonos nevű unokája döntött úgy, hogy mivel rákbetegsége a legutolsó stádiumba érkezett, Svájcban eutanáziát hajtat végre. Elszántságára jellemző, hogy előzőleg a sajtóban közölte: lemond francia állampolgárságáról, így tiltakozik az ellen, hogy a francia törvények értelmében bűntényt hajt végre.

Két évig gondolkodtak

A Sky TV szerda esti dokumentumfilmjét az Oscar-díjas kanadai rendező, Chris Zaritsky készítette - két évvel ezelőtt. Azóta gondolkodtak azon, hogy bemutassák-e, vagy sem. Természetesen a gyógyíthatatlan és egyre előrehaladottabb izomsorvadásban szenvedő férfi, az Angliában élő, amerikai Craig Ewert, helyeselte a forgatást, és hozzájárult ehhez a felesége, valamint a két felnőtt gyermeke is. Az volt a céljuk, hogy széles körű vita kezdődjék az eutanázia morális vonatkozásairól.

A film megrázó. Még akkor is, ha olyan 37 éve házas, egymást nagyon szerető, intelligens emberekről van is szó, akik mindig minden problémát megbeszéltek egymással, és végül egyetértésben döntöttek a svájci útról. A férfi már lélegeztető gépen volt, és tudta, hogy rövidesen beáll az állapot, amikor nem tud többé nyelni. Fulladástól félt.

Szenvedés nélkül, álomba zuhanva

A zürichi klinikán felkészítették a halálra. Feltették az utolsó kérdést: Ewing úr, itt ez az ital, ha megissza, meghal. Átadjuk?" A férfi bólintott és szívószálon megitta a csészéből a nátriumoldatos veronált. Felesége megcsókolta, és azt mondta: "Utazz jól, valamikor találkozunk". A lélegeztető gép hangos kattanással kikapcsolódott. A nagybeteg 45 perc alatt, szenvedés nélkül, álomba zuhanva meghalt.

Három nappal korábban azt mondta, hogy jól tudja, Isten is tiltja az öngyilkosságot, és senki sem képzelheti magát Istennek, de vannak különleges helyzetek. Õ például hamarosan beszélni sem tudott volna. Nem tudta volna elmondani, hogy szenved.

A vita már a dokumentumfilm bemutatása előtt megindult. A "Jog az élethez" nevű szervezet szerint műsorra tűzése helytelen, mivel nagyon rossz hatással lehet a depressziósokra. Több szakértő véli úgy, hogy káros propagálni a svájci eutanázia lehetőségét, a menthetetlennek vélt nagybetegek felgyógyulásának reményét nem szabad feladni, és az élet kioltása nem lehet elhatározás dolga.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×