eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi köze John Lennonnak Barack Obamához?

John Lennon nemcsak a Beatles oszlopos tagja volt, hanem békeaktivista, író, színész és festőművész is. A véleményformáló művész, aki megalkotta a békemozgalmak himnuszát, ma 28 éve halt meg.

John Lennon és felesége, Yoko Ono 1980. december 8. délelőttjét Annie Leibovitzzal, a Rolling Stone magazin fotósával töltöttek, aki aznap készítette el róluk azt a híres képet, amelyen a Beatles egykori zenésze anyaszült meztelenül öleli át a hitvesi ágyon felöltözött feleségét.

A nap egyben a híres zenész életének utolsó napja is volt, hiszen Mark David Chapman ekkor gyilkolta

meg öt pisztolylövéssel. A férfi Lennon otthona, a Dakota-ház előtt várakozott, olvasgatta a Zabhegyezőt, beszélgetett a ház portásával, és várt az alkalomra.

A Lennon-házaspár délután még elindult egy lemezstúdióba, hogy a következő albumuk egy számán, a Walin' On Thin Ice című dalon dolgozzanak. Kifelé haladva Chapman odalépett hozzájuk és autogrammot kért az egyik Lennon-lemezre.

Éjjel 11 óra előtt tíz perccel értek haza, a férfi ekkor lőtte le a hírességet. Chapman nem hagyta el a helyszínt, tovább olvasta a Zabhegyezőt. John Lennon 40 éves korában halt meg.

Mindez 28 éve történt, John Lennon halálának évfordulójára azóta minden évben megemlékeznek. Sebők János, A Dakota-ház fantomja című életrajzi könyv szerzője szerint ilyenkor nemcsak a zenészre, hanem a '60-as évekre is emlékezünk.

Szerinte ennek az évtizednek sokat köszönhetünk, a többi mellett az teremtette meg a lehetőséget például annak, hogy a fekete bőrű Barack Obama az Egyesült Államok elnöke lehessen.



Õ úgy látja: Lennon abban különbözött sok nagyszerű kortársától, hogy eszmeisége maradandó értékű. Nemcsak zenész volt, hanem politikai szerepet is vállalt, véleményformáló volt.

Lennonra nemcsak a '60-as évek generációja emlékezik, hanem az azóta felnőtt nemzedékek is, akik kíváncsiak rá, hiszen egyetemes érvényű dalokat szerzett és adott elő.

Nem véletlen tehát, hogy 2002-ben egy a BBC által készített közvélemény-kutatás során a 100 legnagyobb brit közé került, méghozzá a 8. helyre. A listán két másik Beatles-tag is szerepel, Paul McCartney a 19., George Harrison pedig a 62. helyen.

A XX. század egyik legnagyobb hatású zenésze számos botrányt kavart. A sajtó támadta második feleségét, Yoko Onót, a szájhagyomány Onót tekinti a Beatles felbomlásának okaként. Egyszer sajtókonferencián kellett tisztáznia saját, botrányt kavart kijelentését, amely szerint "a kereszténység el fog tűnni" és "már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus".

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×