eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mi a közös Napóleonban és a világ legidősebb teknősében?

Irigylésre méltó egészségnek örvend a Föld legidősebb állata, Jonathan, a teknős. A hüllő 176 éves, már az angol-búr háború idején is aggastyánnak számított, de még mindig fut a lányok után.

Jonathan, az óriásteknős már az angol-búr háború (1899-1902) idején is jócskán benne volt a korban: akkoriban úgy hetvenéves lehetett, ám mára valószínűleg ő a földkerekség legidősebb állata.

Ha a szakértők jól számoltak, Jonathan legalább 176 esztendős, Szent Ilona szigetén él több más szárazföldi teknőssel, és bár az egyik szemére megvakult, jó egészségnek örvend: a helyiek szerint még mindig érdeklik a nőstények.

Az állat 1882-ben került Szent Ilonára a Seychelle-szigetekről, és az ottani kormány tulajdonában van. Nevét az 1930-as években kapta, Sir Spencer Davis kormányzótól, és állítólag nagyon élvezi, hogy igazi látványosság vált belőle.

Hogy Jonathan valóban különleges teknős, azt egy 1900-ban készült, nemrégiben, Los Angelesben előkerült fotó bizonyítja: az állatot akkor egy, a búr háború idején bebörtönzött férfival fényképezték le Szent Ilonán - ahol Napóleon utolsó évei is teltek.

A felvételt elárverezték, a vásárló négyezer fontot (1,2 millió forintot) fizetett érte. Az aukciós ház szakértői derítették ki, hogy a fotón szereplő teknős valójában Jonathan, és még mindig életben van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×