eur:
390.7
usd:
366.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Sms-ben kapta az instrukciót, hogyan amputáljon

Egy Kongóban dolgozó brit orvos úgy amputálta egy sérült fiú karját, hogy az operációhoz sms üzenetekben kapott utasításokat londoni kollégájától.

David Nott eredeti foglalkozása érsebész, és minden évben egy hónapot önkéntesként tölt el az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetnél. Idén a háború sújtotta Kongóba került, ahol a kormány és a lázadók csapatai vívják véres harcukat.

A több száz sérült katona és civil mellett októberben az ország keleti részében található Rutshuru kórházába egy fiú tévedt be, akinek karja egy robbanásban súlyosan megsérült. Egy orvos amputálta a sérült végtagot, a csonk azonban elüszkösödött. A fiú így került David Nott kezei közé, aki megállapította: ha nem amputálják a felkarját is, akkor a gyyerek néhány napon belül meghal.

Ez egy olyan operáció, amely egy jól felszerelt műtőben is nagyon veszélyes, de úgy, hogy nem szakorvos végzi egy nem megfelelő módon ellátott kórházban, még kockázatosabbá teszi a beavatkozást.

Ráadásul Nott soha életében nem végzett még ilyen amputációt, éppen ezért telefonon üzent Londonban dolgozó kollégájának, hogy segítsen neki. Több hosszú sms üzenetben kapta meg az utasításokat, amelyeket betartva sikeresen végrehajtotta az operációt, és megmentette a kongói fiú életét.

"Át kellett gondolnom, mielőtt belevágok: hagyom-e a fiút meghalni vagy megmentem. Vettem egy nagy levegőt, és a kollégám utasításait követve megműtöttem a fiút" - mesélte a hős doktor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×