eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A férfiaknál a tesztoszteron is bűnös lehet az elhízásban

A férfiasságért felelős hormon kulcsfontosságú lehet abban, hogy a túlsúlyos férfiak megszabaduljanak felesleges kilóiktól - legalábbis erről kezd kutatást egy ausztrál intézet.

A Woolcock Institute orvosi kutatóintézetéban azt fogják vizsgálni, vajon a tesztoszteron szint megnövelése eredményezhet-e férfiaknál súlycsökkenést. Dr. Peter Liu, a sydney-i intzémény orvosa elmondta: a kutatással azt is vizsgálni kívánják, valóban összefüggés van-e a férfiaknál az elhízás, az alacsony tesztoszteronszint és az alvási problémák között.

"Azt már tudjuk, hogy ha ezek közül valamelyik jelentkezik, akkor az illetőnek nagyobb az esélye, hogy a másik két állapot közül is valamelyiktől szenvedjen" - magyarázta Dr. Liu, aki szerint ezek a dolgok összekapcsolódnak és ördögi kört alkotnak: a kövérség alvási problémát okozhat, amely csökkentheti a tesztonszteronszintet, ami miatt plusz kilók jelentkeznek, és ez így megy körbe-körbe.

"Ha növeljük a tesztoszteronszintet, akkor csökkenhet a súlyfelesleg és javulhat az alvás minősége is" - teszi hozzá a szakember, akinek kutatásában 70 olyan 18 éven felüli önkéntes férfi vesz részt, akik nemcsak túlsúlyosak, hanem rosszul is alszanak.

A kutató elmondta: azért vágnak bele a vizsgálatba, mert úgy látják, hogy csak a nőknek fejlesztenek ki testsúlycsökkentő programokat, márpedig a férfiak körében is problémát jelent az elhízás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×