eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Túl zajos": Kína betiltotta a Guns N' Rosest

A kínaiaknak túl hangos a Guns N' Roses új lemeze, a Chinese Democracy (Kínai demokrácia). A Falun Gongra való utalásokat is tartalmazó címadó dal és a borítón látható hatalmas vörös csillag miatt betiltották az albumot, és blokkolták a banda honlapját. Az Egyesült Államokban eközben a Dr. Pepper üdítőforgalmazó cégnek gyűlik meg a baja Axl Rose-ékkal.

Alighogy megjelent, máris bonyodalmakat okoz a Guns N' Roses új albuma, a Chinese Democracy - az Egyesült Államokban és Kínában is.

A címadó dalt ihlető hatalmas országban ugyanis megtiltották a lemez forgalmazását, ahogy blokkolták a banda honlapját is. A nóta a betiltott spirituális csoportra, a Falun Gongra tesz utalásokat. A lemez borítóján látható vörös csillag pedig a pekingi Shi Lifeng munkája. A borítóban szereplő fotók a kínai hadseregről és a hongkongi felhőkarcolókról is.

Amikor a lemezről kérdezték, a kínai külügyminisztérium szóvivője, Csujn Gang annyit mondott a BBC-nek: "Tudomásom szerint sokan nem szeretik ezt a fajta zenét, mivel túl hangos és zajos".

Kínában gyakran tiltják be a külföldi lemezek és filmek forgalmazását, bár azok ennek ellenére gyakran beszerezhetőek kalózkiadásban. Arrafelé az élő fellépéseknek is szigorú szabályai vannak: nemrég Björknek gyűlt meg a baja a hatóságokkal, miután hangot adott Tibet-pártiságának egy sanghaji fellépésén.

Egy betarthatatlan ígéret

A Guns N' Roses és Axl Rose ügyvédje eközben azért pereli a Dr. Pepper üdítőgyártó céget, mert az nem teljesítette korábbi ígéretét, miszerint minden amerikainak ingyen ad egy italt, ha 2008-ban sikerül megjelentetni a másfél évtizede készülő Chinese Democracyt.

Az üdítőgyár honlapja - valószínűleg a túlzott terhelés miatt - elérhetetlen volt az album megjelenésének napján, november 23-án, így telefonon regisztrálhatott, aki ragaszkodott az üdítőjéhez. Végül az akciót meghosszabbították 24-én este hatig, de addig sem sikerült mindenkinek regisztrálnia, aki szerette volna megkapni, amit ígértek neki.

Axl Rose-ék ügyvédje szerint a Dr. Pepper átvágta a fogyasztókat, kihasználta ügyfeleit és lerombolta legendás hírnevüket - ráadásul engedélyük nélkül indította el kampányát. Ezért egész oldalas bocsánatkérést szeretnének látni olyan napilapokban mint a New York Times, a Los Angeles Times, az USA Today és a Wall Street Journal. A Dr. Pepper márciusi hirdetését persze még üdvözölte az énekes, mondván, nagyon boldog, hogy támogatja őket a cég.

A Chinese Democracy jó másfél évtizedig készült. A Guns N' Roses utolsó lemeze 1993-ban jelent meg, azóta csak Axl Rose és Dizzy Reed, a billentyűs maradt meg a régi felállásból, és a banda zenei átjáróházzá vált. Kilenc éve még Brian May, a Queen gitárosa is játszott föl néhány futamot a lemez felvételein, de hogy ezek hallhatók-e a végső változaton, azt nem tudni.

2003-ban felröppent az a pletyka is, hogy az Offspring nevű skatepunk banda lenyúlja a Guns N' Roses ötletét, és "Chinese Democrazy (You Snooze, You Lose)" címmel jelenteti meg soron következő albumát. Dexter Holland énekes ezt azzal magyarázta, hogy "Axl Rose lenyúlta a copfomat, én lenyúlom a lemezcímét". Mindez azonban csak áprilisi tréfának bizonyult, az új lemez címe Splinter lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×