eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Sex Pistols, AC/DC, Led Zeppelin - koncertfüggővé vált a rockrajongó

Több mint 5 ezer koncert 35 év alatt - ez a teljesítménye egy brit zeneőrültnek, aki az ötödik x-hez közelítve is az első sorokban tombol kedvenc rockegyüttesei koncertjein.

Ray Morrissey szobájában egy halom jegyzetfüzet és napló torlaszolja el a bejáratot. Ezekben jegyzetelte le 35 év termését, a több mint 5 ezer koncert pontos részleteit.

Hetente 3-4-szer ment el élőben meghallgatni a kiszemelt rockbandákat. A 49 éves brit zeneőrült első koncertje 1973-ban volt - ekkor a Mott the Hoople nevű zenekar fellépését nézte meg, az előzenekar pedig az akkor még elég ismeretlennek számító Queen volt. "Jobban emlékszem Freddie Mercury nagy fogaira, mint bármi másra" - emlékszik vissza Ray az első élőzenei élményére.

A koncertjárásra igazán 1976-tól kapott rá: ekkor értesült arról, hogy iskolájából két idősebb srác zenekart alapított, és elment megnézni a fellépésüket. Õk voltak a Sex Pistols, amely Nagy-Britannia legbotrányosabb és egyben legnépszerűbb punkegyüttese lett.

"Nem volt egy nagy koncert. Egy éjszakai klubban tartották, és a zenekar éjfélkor csapott a húrok közé. A két-háromszáz vendég azonnal kiment a büfébe vagy a vécébe, így nagyjából 20 ember hallgatta a koncertet" - mesélte Ray, akinek 6 hónapjába került, hogy a gondosan dokumentált koncertek adatait felvigye honlapjára.

A Sex Pistols az igazi

Nemcsak a koncertek pontos időpontját és helyszínét írta le jegyzetfüzeteibe és naplóiba, hanem egy tízes skálán pontozta is ezeket. "Az élő zene történetének legnagyszerűbb napja" - így kommentálta például az 1985-ös londoni Live Aid koncertet, amelyre természetesen tízből tíz pontot adott. Hasonlóan maximális pontszámot ért el egy 1976-os Sex Pistols koncert, amelyet minden idők egyik legnagyobb koncertjének nevezett.

Ray természetesen találkozott kedvenceivel is, így beszélt már Rod Stewarttal, Mick Jaggerrel, Madonnával. Nem gond számára az sem, ha koncertre akar menni, de nincs jegye: ismer minden trükköt, hogy bejusson. "Mindig van valaki, akit ismerek, és beenged" - mondja.

Persze akkor is könnyen bejutott, amikor biztonsági emberként dolgozott, tavaly pedig az újonnan összeálló Led Zeppelin londoni megakoncertjét a Sex Pistols egyik vendégeként élvezhette végig.

A zeneőrült az ötödik x-hez közelítve sem áll meg, és próbál minél több koncertre elmenni. "Az élő zene nagyobb, mint valaha: több zenekar, fesztivál és koncert van. Ameddig minőségi fellépések vannak, addig próbálok részt venni a koncerteken, mert egyet sem akarok kihagyni" - mondta Ray, akinél természetesen a Sex Pistols a legnagyobb zenekar, de az AC/DC is listája előkelő helyén szerepel. Azt tervezi, hogy idén még hatszor nézi meg a legendás ausztrál banda fellépését.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×