eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kevesebb gyerek születik ott, ahol az anyák sokáig otthon maradhatnak

Csak a családbarát állások létrehozása állíthatja meg Európa gazdasági bajokat is okozó elöregedését - sugallja egy németországi tanulmány. A szerzők szerint azokban az országokban nem öregszik látványosan a népesség, ahol az anyák és általában a szülők is gond nélkül tudnak dolgozni. Közben a hagyományosan családcentrikus kultúrájú országokban éppenséggel egyre több az idős ember.

Európa kezd két részre szakadni. Nem politikai vagy gazdasági alapon, hanem a társadalmak életkora miatt. Érdekes módon az öregedés, azaz az a tény, hogy a szükségesnél kevesebb gyerek születik, az olyan országokat sújtja, ahol az anyák sokáig otthon maradhatnak a gyermekeikkel, például Görögországot, Olaszországot, Spanyolországot, Lengyelországot, de Magyarországot is.

Ezzel szemben Franciaországban, Dániában, Írországban és Norvégiában, átlagban két gyereke születik az anyáknak, és így jobbára változatlan marad az idősek és a fiatalok aránya.

A berlini Népességi- és Fejlődési Intézet nevű civil szervezet szerint mindennek az az oka, hogy az utóbbi országokban több a szülő, és különösen az anyabarát munkahely. Ezekben az országokban jóval több anya dolgozik, de úgy, hogy a családjára is oda tud figyelni.

Az eredmény az, hogy itt nagyobb a gyermekvállalási kedv, mint az általában nagycsaládos, gyerekbarátnak tartott déli országokban. A legtöbb gyerek, anyánként átlagban 3,21, Koszovóban születik, amely fejletlensége miatt egyfajta kivétel.

A kívánatos kettes átlag alatt kullog Németország a maga 1,32-os, Lengyelország 1,27-os és Szlovákia a 1,24-os gyermekszületési rátájával. Magyarország is ebben a mezőnyben található.

Ezek az országok csak jelentős bevándorlással ellensúlyozhatják a népesség fogyását - figyelmeztetnek a szerzők. A fejlett országok közül Finnország északi részén 2,21 és az angliai Lancashire megyében is kettőnél magasabb a ráta. Az anyag szerint 2050-re 50 millióval csökkenhet az EU lakosságának száma - ami olyan, mintha Lengyelország és Görögország kihalna -, hacsak nem érkeznének bevándorlók.

Az intézet tanulmányát nem mindenhol fogadják majd szívesen, ugyanis megjegyzi: "ahol a katolikus egyház a hagyományos családmodellt konzerválta, ott összeomlott a születési ráta. Ahol viszont könnyű összeegyeztetni a családi életet a munkával, és az egész napos oktatás a norma, ott magasabb a születési arány".

A szerzők szerint Olaszország különösen gyorsan öregszik, mert az olasz férfiak gyakran 30-as éveikig együtt élnek a szüleikkel, s ezért kevésbé alkalmasak a párkapcsolatokra.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×