eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A jóga megrontja a hívőket?

Az iszlám vallás legbefolyásosabb malajziai testülete megtiltotta a muszlimoknak a jógázást, mert a hittudósok azt állítják, hogy az ősi indiai testgyakorlat egyes elemei megronthatják az embereket.

Sok muszlimot zavar, hogy a jóga végső célja, egyesíteni őket más vallás istenével - legalábbis ezt állítja Malajziában a Nemzeti Fatva Tanács elnöke. Abdul Sukor Huszin szerint a hinduizmusból eredeztethető jóga a fizikai gyakorlatok mellett vallási elemeket, kántálást és imádkozást is tartalmaz, a végső célja pedig az, hogy a jógázó elérje a belső békét és egyesüljön istennel - éppen ezért a muszlimok számára meg kell azt tiltani.

Az ősi indiai testgyakorlat a múlt hónapban keltette fel a tanács figyelmét, amikor egy iszlám tudós kijelentette, hogy a jóga ellenkezik az iszlámmal. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy hány muszlim jógázik a 27 milliós soknemzetiségű Malajziában, de egyre több jógaiskolában tűnnek fel muzulmán vallásúak.

Bár a tanács rendelete jogilag nem kötelezi a malajziai muszlimokat, sokuk betartja a testület utasításait.

A jóga első emberének tartott Mani Chaitanya szerint a malajziai papok félreértik az egészet, mert például a kántálás az elme megnyugtatását és a tudat felemelését szolgálja. "A jóga nem istentisztelet, ezért nem is vallás. A jóga univerzális, bármelyik vallás híve gyakorolhatja. Attól, mert jógázik valaki, még lehet jó keresztény vagy muszlim" - mondta az indiai jógamester.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×