eur:
388.99
usd:
361.12
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Heti ötven energiatallal érezte jól magát

Egy 13 éves brit lány annyi energiaitalt ivott naponta, hogy az orvosok figyelmeztették: ha nem hagy fel káros szenvedélyével, szívinfarktusa lesz. Az Egészségügyi Világszervezet betegséglistáján már szerepel a koffeinmérgezés.

Naomi Haynes nehezen tud ellenállni a koffeintartalmú energiaitaloknak. Amikor azonban nyaralásakor összeesett és elveszítette eszméletét, rájött, hogy nem túl egészséges napi hét doboz energiaitalt meginni.

A 13 éves brit diáklánnyal a kórházban közölték: a pulzusa az egekbe szökött, és ha továbbra is folytatja az energiaitalok nagy mennyiségű fogyasztását, akkor ilyen fiatal korban súlyos szívproblémái lehetnek.

A kislány már tízéves kora óta rabja ezeknek az italoknak, mert saját bevallása szerint jól érzi magát tőlük. Nem csoda, hogy függő lett, hiszen képes hetente akár 50 dobozzal is meginni belőlük. Gyakorlatilag az összes zsebpénzét káros szenvedélyére költi, de a barátaitól is kölcsönkér, ha megszorul és nem tudja megvenni magának a napi betevő energiabombát.  

Apja akkor érzékelte a problémát, amikor üres dobozokat talált lakásukban. Előtte azt hitte, hogy lánya hangulatváltozásai a tipikus kamaszkori viselkedés jelei, miközben azok valójában az energiaitalok mellékhatásai voltak.

Matthew Haynes megígértette a lányával, hogy felhagy káros szenvedélyével. Megtiltotta neki, hogy kávét igyon, a helyi boltban pedig megkérte az eladókat, hogy ne szolgálják ki energiaitallal Naomit. A lánynak azonban ez nem jelentett akadályt: másik boltban szerezte be a napi Red Bull adagját.

Naomi elmondta: mielőtt rosszul lett, észrevette, hogy nagyon gyorsan ver a szíve, és fáj a mellkasa. "Amikor az orvos azt mondta, hogy akár szívrohamom is lehet, nem hittem nekik, mert azt gondoltam, hogy a szívinfarktus csak az apám korabelieket érinti" - tette hozzá a lány, aki tanácsadásra jár, hogy legyőzze függőségét, és már négy hónapja "tiszta".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) betegséglistáján már régóta szerepel a koffeinmérgezés, amelynek tünetei a szorongás, a nyugtalanság, az álmatlanság, a gyomorfájdalom, a remegés, és a gyors szívverés. Bizonyos esetekben halálos is lehet - figyelmeztetnek szakemberek.

Már több szervezet is kampányt indított, hogy tiltsák meg a koffeintartalmú energiaitalok árusítását a 16 éven aluli fiatalok számára.

A Red Bull hozzátette: az italok dobozán feltüntetik, hogy a fogyasztását nem ajánlják gyerekeknek. Egy doboz Red Bull egyébként 250 milliliter koffeint tartalmaz - nagyjából ennyi van egy bögre kávéban is.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×