eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hazatértek a katonák, születnek a gyermekek

Egymás után születnek a gyermekek az egyik egyesült államokbeli katonai támaszponton. Az itt szolgáló katonák többsége nagyjából egy éve tért haza iraki szolgálatából, ami meglátszik a demográfiai mutatókon.

Fort Braggben, egy észak-kaliforniai katonai támaszponton az ember szinte bármerre néz, mindenhol várandós nőket vagy kisgyermekes anyákat lát. A támaszpont legtöbb katonája jelenleg otthon van, nem külföldi kiküldetésben.

Amikor Rebekah Sandelin férje, az Egyesült Államok egyik hivatásos katonája a múlt év végén hazatért utolsó közel-keleti küldetéséről, a pár - teljesen érthető módon - nagyon megörült egymásnak.

Nyolc hónappal később, az asszony már terhessége utolsó szakaszában járt, amikor észrevette: az észak-kaliforniai katonai támaszponton, Fort Braggben, és a környező településen igencsak megnőtt a várandós nők vagy a kisgyermekes anyák száma.

Mindez az egyik katonai alakulat iraki küldetésből való hazatérésének "következménye". Októberben a helyi kórházban 50 százalékkal emelkedett a születések száma a szokásos értékhez képest, a szülő nőket és a csecsemőket már szinte nincs hová helyezni.

A családalapítást általában örömtelinek találják az helyiek, mindez azonban már problémákat okoz, a kórházban kevés az orvos, és az ágyak számát is növelni kellene.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×