eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az altató növeli az autóbaleset kockázatát

Több mint kétszeresére növeli az autóbaleset kockázatát egy bizonyos altató szedése - derül ki egy felmérésből, amely rámutat arra, hogy már a pirula alkalmankénti bevétele is kockázatos.

A norvég közegészségügyi kutatóintézet felmérése szerint nemcsak a régi típusú szerek, azaz az úgynevezett benzodiazepinek okoznak problémát másnap, hanem az elmúlt években használt, modernebb hatóanyagok is. Előbbiekről, azaz a központi idegrendszerre ható szerekről már korábban is kimutatták, hogy jelentősen csökkentik szedőjük éberségét, még másnap is.

Ezeket az elmúlt tíz évben korszerűbb készítményekkel cserélték le, amelyekről eddig mindenki azt hitte, hogy sokkal kevesebb mellékhatással járnak. Az újabb gyógyszerekben úgynevezett zolpidem van, egy olyan hatóanyag, amely igen kedvelt, mivel csökkenti az elalváshoz szükséges időt, és meghosszabbítja az alvást.

A készítményekről eddig azt hitték az orvosok, hogy főleg akkor jelentkezik a mellékhatásuk, ha szedőjük túllépi a javasolt dózist, ha nem biztosított a gyors elalvás lehetősége, illetve szedője 7-8 óránál kevesebbet fordít alvásra. Ilyenkor álmosság, szédülés, fejfájás, emlékezetkiesés, kettőslátás léphet fel, valamint csökken a koncentrálóképesség is.

A '90-es évek közepén bevezetett készítményről ugyanakkor kiderült, hogy bizarr és veszélyes alvási viselkedést válthat ki. Voltak olyan szedők, akik még azelőtt, hogy teljesen felébredtek volna, a pizsamájukban autóba ültek. Ezért több országban már figyelmeztető jelzést helyeztek el a gyógyszer dobozán, amelyben nem ajánlják annak négy hétnél hosszabb idejű szedését.

A legfrissebb kutatásokból még az is kiderült, hogy szedőinek körében több mint kétszer olyan gyakoriak az autóbalesetek, mint azoknál, akik nem élnek ezzel az altatóval. A mellékhatások számát tekintve tehát lehet, hogy az újabb generációs altatók jobban állnak, mint a régiek, ezek ugyanakkor olyan veszélyesek, hogy gyakran a páciensek halálát okozzák.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×