eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Autók újrahasznosított alapanyagból?

Hamarosan már az autók is újrahasznosított alapanyagokból készülhetnek, ez ugyanis olcsóbbá tenné gyártásukat és a környezetet is kímélné.

Az alumínium egyre gyakoribb alapanyaga lehet a jövő autóinak, a fém ugyanis újrahasznosított alapanyagokból igen olcsón előállítható. Felhasználása nemcsak költséghatékony, de környezetkímélő is.

Az Alcoa Technology Center az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkentette üzemeiben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, pusztán azzal, hogy termékeihez hulladékot - például újra feldolgozott alumíniumot - hasznosított.

Fejlesztési igazgatójuk, Rick Winter szavai szerint az elmúlt három évtizedben megháromszorozódott Észak-Amerikában az alumíniumfelhasználás, ebben pedig nagy szerepe van a modern kori elvásásoknak.

Többek között környezetkímélőbb az előállítása, és biztonságosabb is, amellett, hogy olcsóbbá teszi az autógyártást. 1990 óta azzal, hogy az acélt egyes esetekben már alumíniummal helyettesítették az autógyártásban, az üvegházhatást okozó gázok hatalmas mennyiségétől kímélték meg a Földet az üzemek.

Az újrahasznosított alapanyagokból készült alumínium előállításának energiaigénye mindössze öt százalékát teszi ki annak az energiamennyiségnek, amelyre a nyersanyagokból előállított termék készítéséhez van szükség.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×