eur:
389
usd:
361.14
bux:
68682.22
2024. május 7. kedd Gizella

Marad a szeles, kellemetlen hideg, de a hó elolvad

A meteorológusok szerint egyelőre nem kell aggódni, az Európa középső részét sújtó zord téli idő nem érzettei hatását Magyarországon. Hideg, télies idő lesz, de kevés hóval, ami esik, az se marad meg.

A zord téli időjárásnak csak az enyhébb változata éri el Magyarországot, mivel itt enyhébb az idő, hófúvásos, hóviharos ítéletidő nem várható egyelőre a Kárpát-medencében - mondta el az Indexnek az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa.

Hirsch Tamás közölte: az elmúlt órákban kisebb területre kiterjedő, öt-tíz percig tartó hózáporok voltak az ország több pontján, például a Dunántúlon, a Duna-Tisza közének északi részén, valamint Budapesten. A legtöbb havat Sopronban észlelték: a mérőállomásnál hét centiméteres hó hullott. A Kékestetőn 2 centiméteres hótakarót mértek. Budapesten kora délután több kerületben kisebb-nagyobb havazás volt.

Mivel sok helyen a hőmérséklet fagypont fölötti, csak átmenetileg marad meg a hó. A hőérzetet jelentősen csökkentik a viharos széllökések, főként az ország középső részében. A legerősebb szelet a Velencei-tónál mérték: 60-70 kilométer/órás volt a légmozgás.

Hasonló időjárás várható egész hétvégén, nappal 1 és 5, éjjel -1 és -6 fok közötti hőmérsékletre kell számítani, de a hegyekben a szélvédett völgyekben ennél hidegebb is lehet. Továbbra is lehet számítani hózáporokra, de tartós havazás a hétvégén nem valószínű. A szélerősség viszont több helyütt fokozódhat: akár 80 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A jövő heti időjárásról még nem tudnak biztosat a meteorológusok, hétfő délutánra megközelíti Magyarországot egy mediterrán eredetű ciklon, amelyből komolyabb csapadék is hullhat: az ország déli részén eső, északi részén pedig havazás lehet. A mostani időjárás egyébként az évszakhoz képest kissé hidegebb, de hőmérsékleti rekordok nem dőltek meg, inkább azt lehet mondani, hogy az eddigi időjárás volt a megszokottnál enyhébb.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×