eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Száztizennyolc napig élt szív nélkül

Mintegy négy hónapig élt szív nélkül egy amerikai tinilány, akit egy mesterséges, vérkeringető készülékkel tartottak életben mindaddig, amíg szívátültetést hajthattak végre rajta - közölték amerikai orvosok.

A dél-karolinai illetőségű D'Zhana Simmons az első gyermek, akit ezzel a módszerrel a leghosszabb ideig sikerült életben tartani. Felnőtt esetében egy hasonló esetet Németországban jegyeznek, az illetőt szív nélkül kilenc hónapig tartották életben.

A 14 éves páciens "félelmetesnek" nevezte a 118 napos időszakot. "Soha sem tudhatod, hogy mikor romlik el a készülék" - magyarázta a Miami Egyetem kórházában tartott sajtótájékoztatón.

A lányon július 2-án hajtottak végre szívátültetést, mivel dilatatív kardiomiopátiában (kitágulásos szívizom-elfajulásban) szenvedett. Ez a szív izmainak egy olyan betegsége, amikor a kamrák kitágulnak, és a szív nem képes elegendő vért pumpálni. Új szíve azonban nem működött rendesen, ezért az orvosok kénytelenek voltak gyorsan eltávolítani.

Két szívpumpát építettek be szervezetébe a vérkeringés biztosítására, amelyek egészen az október 29-én végrehajtott újabb szívátültetésig működtek.

"Lényegében 118 napon keresztül élt szív nélkül, keringését csak ez a két szívpumpa tartotta fenn" - közölte Marco Ricci, a kórház gyermek szívsebészetének igazgatója. Az ifjú páciens ez idő alatt járhatott-kelhetett, de csak a kórházban.

Amikor mesterséges szívet használnak a beteg életben tartásához, a páciens saját szíve is a testben marad. Ez az első eset, amikor gyermeket ilyen eszközzel tartottunk életben szív nélkül a szervezetében - magyarázta Ricci.

Simmons a második szívátültetés után veseátültetésen is átesett, mivel veseelégtelenségben szenvedett. Orvosai szerint felépülésének jó kilátása, ám 50 százalék annak az esélye, hogy 12-13 évvel az első szívátültetés után a betegbe új szívet kell beültetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×