eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A viselkedési zavarok is megelőzhetők a szoptatással

Már eddig is számos előnyét ismertük a szoptatásnak, a többi mellett azt, hogy csökkenti az allergia kialakulásának esélyét és erősíti az immunrendszert. A szoptatás az anyának is hasznos, megvédheti például a mellrák kialakulásától. A legfrissebb kutatások egy újabb előnyét fedezték fel: az anyatejes táplálás csökkenti a gyermekek későbbi viselkedési zavarait.

Kimutathatóan kevesebb viselkedési zavar tapasztalható azoknál a gyermekeknél, akiket édesanyja szoptatással táplált csecsemőkorában. Az anyatejes gyermekeknél általában kevesebb pszichiátriai probléma tapasztalható életük első öt évében, mint azoknál, akiket másmilyen módon etetett az édesanyjuk.

Ráadásul az sem mindegy, mennyi időn át szoptatja gyermekét egy anya. Lényegesen kevesebb probléma van azokkal a gyermekekkel, akik egy éven át kaptak anyatejet, mint azokkal, akik csak két hónapig - állapították meg a bostoni General Hospital pszichiáterei.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az anyatej megvédi a gyermeket a fertőzésektől, a vírusoktól és a baktériumoktól egyaránt. Az anyatejes gyermekek a későbbiekben kisebb eséllyel híznak el, lesznek cukorbetegek, és a bölcsőhalál is ritkább körükben.

Az édesanyáknak is hasznos a szoptatás, hiszen ez csökkenti a későbbiekben a mellrák kialakulásának kockázatát.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×