eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Csak tévhit, hogy nem alszunk eleget?

Egy neves brit tudós szerint milliók élnek abban a tévhitben, hogy nem alszanak eleget. A szakértő úgy véli: a legtöbb embernek bőven elég nyolc óránál kevesebb alvás, és nem kéne annyit aggódni az ágyban töltött kevés idő miatt.

Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak annak a nézetnek, miszerint az alváshiány jelentős szerepet játszik az elhízás és a cukorbetegség kialakulásában - állítja a Loughborough-i Egyetem alvásközpontjának vezető professzora, aki szerint a legtöbb embernek nincs szüksége nyolc órányi alvásra.

"Szerintem az emberek túlnyomó többsége eleget alszik" - mondja Jim Horne, bár azt nem tagadja, hogy az inszomnia bizonyos szinten szerepet játszhat az elhízásban, de korábbi kutatások már bebizonyították: ez akkor igaz, ha rendszeresen öt óránál kevesebbet alszunk.

Az egyetem kutatói 11 ezer embert kérdeztek meg alvási szokásairól. A válaszolók fele mondta azt, hogy túl keveset alszik, míg ötödük arról panaszkodott, hogy túl álmosnak érzi magát napközben.

Ugyanakkor amikor a kutatók megkérdezték, mivel töltenék az ajándékba kapott egy órát, a válaszadók csak elenyésző része mondta azt, hogy alvással. A többség ugyanis a plusz órát sportolással, szórakozással, olvasással, tévénézéssel, rádióhallgatással vagy éppen munkával töltené.

"Az, hogy többet akarunk aludni, nem egyenlő azzal, hogy több alvásra van szükségünk. Ha választási lehetőséget adunk az embereknek, akkor boldogan lemondanak az alvásról a szabadidős tevékenységek javára" - mondja a professzor, aki szerint ahelyett, hogy a kevés alvás miatt aggódunk és próbáljuk növelni az alvással töltött időt, az ébrenlét extra óráit valami produktív tevékenységgel kéne tölteni.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×