eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nőni fog a rákosok száma, de többen élik majd túl a kórt

Az eredményesebb vizsgálatoknak, a hatásosabb gyógyszereknek és a dohányzás visszaszorulásának köszönhetően csökkenni fog a következő 15 évben a rákbetegségek halálos áldozatainak a száma - jósolják brit szakértők.

Folytatódni fog az 1975 óta megfigyelhető trend, és tovább csökken majd a rákbetegek halálozási aránya - jósolják a brit Rákkutató Intézet munkatársai, akik szerint 2003-hoz képest 2023-ban a férfiaknál 17. a nőknél 16 százalékkal kevesebben halnak majd meg a kór következtében.

A társadalom folyamatos elöregedése következtében azonban a rákbetegségben elhunytak száma nőni fog; a szakértői becslések szerint, míg Nagy-Britanniában ma évente 80 ezer férfi és 74 ezer nő hal meg rákbetegségben, ez a szám 103, illetve 82 ezerre nő majd.

A tüdő, vastagbél, gyomor és a húgyhólyag rákos megbetegedése okozta halál valószínűleg a harmadával csökken majd a férfiak körében, míg a nőknél ugyanilyen arányban várható a vastagbél, a gyomor, és gégerák, míg felével a méhnyak-rák áldozatainak a száma

Az elmúlt húsz évben a mellrák okozta halálesetek csökkentek a legnagyobb arányban, miközben a megbetegedések száma nőtt. Évente egy százalékkal kevesebben halnak bele e kórba, s ez az arány újabb 28 százalékkal csökken majd.

Hasonlóan a mellrákhoz, a prosztatarák is egyre több esetben gyógyítható, habár egyre gyakrabban is diagnosztizálják azt.

Petre Sasieni professzor, a Wolfson Intézet epidemiológusa szerint két oka van annak, hogy a halálozási ráták ilyen biztató képet mutatnak. Az egyik a pozitív életmódbeli változás - például a dohányzásról való leszokás vagy az ételekkel szembeni fokozottabb higiéniai elvárások. A gyógyulás másik oka pedig a jobb szűrés és a hatásosabb kezelés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×