eur:
389.59
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Műanyagból készül az újságok új generációja

Az újságok új generációját fejlesztette ki egy drezdai cég mérnöke: a papírmentes újság valójában műanyagból készült elektronikus készülék.

A drezdai Palstic Logic's angol mérnöke, Dean Baker érdekes ötlettel állt elő: elkészítette papírmentes újságot, ami abban különbözik a nyomtatott sajtóban fellelhető társaitól, hogy nem nyomtatott, és papír helyett műanyagból készült.

Az elektronikus berendezésen keresztül egyetlen gombnyomással újságok tucatjaihoz juthatunk hozzá, és a nélkül olvashatjuk a híreket bármilyen tömegközlekedési eszközön, hogy a terebélyes sajtótermék lapozása közben könyökünket bárhová bevernénk vagy zavarnánk az utastársakat.

"Az újságok jó része még aznap a szemetesben köt ki. Az elektronikus változat azonban segít abban, hogy maga a hagyományos újság is a történelem szemetesébe kerüljön" - nyilatkozta Baker. A masina egyébként szívós, hiszen minden része műanyagból készült.

A nagy sajtóorgánumok 60 tonna papír használnak naponta, minden másodpercben 15 példány készül el. Az elektronikus újsággal tehát jelentős mennyiségű papír spórolható meg, de ettől eltekintve az ötlet, hogy a hagyományos lapokat teljes mértékben elektronikus újságokkal helyettesítsék, egyelőre elképzelhetetlen.

Ralf Oberthuer nyomdai vezető úgy véli, hogy bár a papír korántsem tökéletes, még mindig inkább felhasználóbarát, mint az elektronikus változat. "A nyomtatott sajtó nagy előnye maga az 'újság-érzés' és az, hogy mindenhová magaddal viheted. Nem gond, ha véletlenül elhagyod, 50 centért bármikor vehetsz másikat. De ha az elektronikus lapot veszíted el, az jelentős anyagi veszteséggel jár."

Obertheuer arra is rámutatott, hogy a nyomtatott lapoknak egy másik nagy előnyük is van: ha az ember elolvasta, otthagyhatja a vonaton, hogy más is belelapozhasson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×