eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb tévhit az alkoholról

Sokan biztatják magukat azzal, hogy a kis mennyiségű alkohol fogyasztása egészséges. A kevés szeszes ital ugyan megóv minket a szív- és érrendszeri betegségektől, az agyunknak azonban egyáltalán nem használunk vele. Egy kutatás ugyanis bebizonyította: még a csekély mennyiségű alkohol is az agy leépüléséhez vezet.

Minél több alkoholt iszik, annál kisebbre zsugorodik az agya - derül ki egy új kutatásból. Mindez persze nem újdonság, most azonban az is kiderül, hogy az elfogyasztott alkoholmennyiség milyen mértékű pusztítást okoz.

A texasi A&M Health Science Center College of Medicine kutatásának vezetője, Rajesh Miranda elmondta: a kutatás legmeglepőbb eredménye, hogy a közhiedelemmel ellentétben még a kis mennyiségű alkoholnak is káros hatása van az agyra.

Az agyunk állományának csökkenése a kor előrehaladtával törvényszerű, évtizedenként nagyjából 1,9 százalékot megy össze. Mindez okolható az időskori demenciáért, azaz a leépüléssel járó betegségekért, a többi mellett az Alzheimer-kórért.

Kevés alkohol fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, mindebből a kutatók azt a hipotézist állították fel, hogy az agy leépülését is lassíthatja a mértékletes ivás.

Egy kutatás eredményei azonban rámutattak: az alkoholnak semmilyen megelőző hatása nincs az időskorban jelentkező, az agy leépülése miatt kialakuló betegségekre. Azt azonban be tudták bizonyítani a kutatók, hogy a kis mennyiségű alkohol kisebb pusztítást idéz elő az agyban, míg aki rendszeresen fogyaszt nagy mennyiségű szeszes italt, annak központi idegrendszere jelentősebben épül le.

A majdnem kétezer résztvevő bevonásával készült felmérés során kiderült az is, hogy a nőknél nagyobb pusztítást okoz az alkohol.

A kevés alkoholt fogyasztók közé sorolták egyébként azokat, akik egy hét alatt legfeljebb hét pohár italt isznak meg, a mértékletes fogyasztók közé azokat, akik minimum nyolc, maximum tizennégy pohár italt isznak meg egy héten. A nagyivók közé az ennél többet fogyasztók tartoznak.

A megkérdezettek legtöbbje az első kategóriába került, főleg nők, míg a férfiak többsége a második vagy a harmadik kategóriába került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×