Minél több alkoholt iszik, annál kisebbre zsugorodik az agya - derül ki egy új kutatásból. Mindez persze nem újdonság, most azonban az is kiderül, hogy az elfogyasztott alkoholmennyiség milyen mértékű pusztítást okoz.
A texasi A&M Health Science Center College of Medicine kutatásának vezetője, Rajesh Miranda elmondta: a kutatás legmeglepőbb eredménye, hogy a közhiedelemmel ellentétben még a kis mennyiségű alkoholnak is káros hatása van az agyra.
Az agyunk állományának csökkenése a kor előrehaladtával törvényszerű, évtizedenként nagyjából 1,9 százalékot megy össze. Mindez okolható az időskori demenciáért, azaz a leépüléssel járó betegségekért, a többi mellett az Alzheimer-kórért.
Kevés alkohol fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, mindebből a kutatók azt a hipotézist állították fel, hogy az agy leépülését is lassíthatja a mértékletes ivás.
Egy kutatás eredményei azonban rámutattak: az alkoholnak semmilyen megelőző hatása nincs az időskorban jelentkező, az agy leépülése miatt kialakuló betegségekre. Azt azonban be tudták bizonyítani a kutatók, hogy a kis mennyiségű alkohol kisebb pusztítást idéz elő az agyban, míg aki rendszeresen fogyaszt nagy mennyiségű szeszes italt, annak központi idegrendszere jelentősebben épül le.
A majdnem kétezer résztvevő bevonásával készült felmérés során kiderült az is, hogy a nőknél nagyobb pusztítást okoz az alkohol.
A kevés alkoholt fogyasztók közé sorolták egyébként azokat, akik egy hét alatt legfeljebb hét pohár italt isznak meg, a mértékletes fogyasztók közé azokat, akik minimum nyolc, maximum tizennégy pohár italt isznak meg egy héten. A nagyivók közé az ennél többet fogyasztók tartoznak.
A megkérdezettek legtöbbje az első kategóriába került, főleg nők, míg a férfiak többsége a második vagy a harmadik kategóriába került.