eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Az iskola, ahol 26 nyelven beszélnek

Egy angol iskola tanárai megtanulták a jelnyelv egy speciális változatát, hogy kommunikálni tudjanak az összes diákjukkal, az intézménybe ugyanis 26 különböző anyanyelvű tanuló jár.

Az Anglia déli tengerpartján lévő Brighton egyik általános iskolájába 311 gyermek jár, közülük 55-en bevándorlók, akik 24 különböző országból érkeztek. A diákok 26 különböző nyelven beszélnek, a spanyoltól a lengyelen és az arabon át a kínai mandarinig.

Az iskola új igazgatója belátta: igen nehéz lesz mindegyikükkel kommunikálni, hiszen vannak olyanok is, akik nem beszélik az angolt. A tanárok ezért elsajátították a jelnyelv egyik változatát, a makatont, a jelbeszédnek azt a fajtáját, amely sokban épít az jelentésekre és a gesztusokra, ezért könnyen értelmezhető.

Mára a diákok is elsajátították a jeleket, így képesek kommunikálni a tanáraikkal.

Nagy-Britanniában jelenleg minden hetedik gyermeknek nem az angol az anyanyelve, míg 2004-ben csak minden tízedik iskolás mondhatta ezt el magáról. Az ország iskoláiban összesen mindegy 50 nyelven beszélnek a diákok.

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×