eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szavazás életveszélyes lehet az autósok számára

Kanadai kutatók kiderítették, hogy az Egyesült Államokban az elnökválasztások napján több a halálos beleset az utakon.

Átlagosan 24-gyel több ember hal meg autóbalesetben az elnökválasztás napján az Egyesült Államokban, mint a többi "normális" októberi vagy novemberi napon - állítják kanadai kutatók, akik összesen 8 választási nap közlekedési statisztikáit fésülték át, egészen George Bush 2004-es győzelméig.

Amerikában hagyományosan november első keddjén tartják az elnökválasztást négyévenként, ami így idén november negyedikén esedékes.

Az átfogó kutatásban a Torontói Egyetem szakértői az amerikai autópálya-rendőrség az elmúlt 32 év halálos balesetekre vonatkozó adatait vizsgálták meg a választási napokon, és azokat összevetették az elnökválasztás előtti és utáni keddekkel.

A vizsgált keddeken összesen 3417 halálos kimenetelű baleset történt, ezek közül 1265 az elnökválasztások napjain. Ez az ominózus napon átlag 158 végzetes közúti balesetet jelent - a választásmentes keddi átlag ezzel szemben 134.

Rohanás a szavazóhelyiséghez munka után, ismeretlen útvonalon való vezetés, ami közben a jelöltek elvonják a figyelmünket - szakértők ezzel magyarázzák a balesetek számának növekedését az elnökválasztás napjain.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője az eredményhez hozzáteszi: az adatok nem tértek arra ki, hogy a szerencsétlenül járt autósok valóban szavazni mentek-e, de az tény, hogy az elnökválasztás napján jelentősen megugrik a balesetek száma az utakon.

Donald Redelmeier szerint a szavazók könnyen elkerülhetik a baleseteket, ha nem hajtanak túl gyorsan, bekapcsolják a biztonsági övet és nem isznak alkoholt, mielőtt szavazni indulnak. Azt javasolja továbbá, hogy a hatóságok a választás napján erősítsék az ellenőrzést, és jelöljenek ki több szavazóhelyiséget, ahova így akár gyalog is elmehetnek a választópolgárok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×