eur:
400.46
usd:
368.51
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Van még hely a hátsó kertben egy veteményesnek?

Előbb-utóbb kénytelenek leszünk veteményessé alakítani a kertünket, a globális élelmiszerválság ugyanis egyre több embert fog rászorítani arra, hogy maga termelje meg a szükséges élelmiszereket.

A hetvenes években Nagy-Britanniában az egész ország lelkesen nézte a Good Life című sorozatot, amely egy külvárosi házaspár életét mutatta be, akik megunták a nagyvárosi létet, és kertjüket valóságos farmmá alakították át. A komédia azonban hamarosan megelevenedhet.

A brit kormány egyik tanácsadója szerint előbb-utóbb mindenkinek vissza kellene térnie a házi élelmiszertermelésre, ez ugyanis sok jelenlegi problémára megoldás lenne.

Tim Lang professzor, aki a brit Fenntartható Fejlődés Bizottság tagja, úgy véli: az embereknek függetleníteniük kellene magukat a bevásárlóközpontoktól.

Mint írta, közvetetten a szupermarketek okolhatók többek között az elhízásért, hiszen nem ügyelnek arra, hogy egészséges ételeket adjanak az embereknek. Részben a környezetszennyezésért is felelősek, mert a jobb eladhatóság érdekében agyoncsomagolják a termékeket, a mezőgazdaság és a kereskedelem problémáiért, de még az éghajlatváltozásért is, hiszen képesek az egész világon átszállíttatni egy-egy élelmiszert, csak hogy olcsóbban tudják beszerezni azt.

A professzor rámutatott arra, hogy a helyben termesztett élelmiszerek fogyasztásával rengeteg káros anyagtól mentesülne a Föld, és az emberek sem fogyasztanának annyi tartósítószert, ha nem utaztatnák hetekig a termékeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 17:43
×
×
×
×