eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már halálos áldozatai is vannak a "szumóvírusnak"

A testi érintkezést igénylő sportot űzőket, így a szumósokat, birkózókat és rögbizőket fenyegető vírusfertőzés veszélyére hívták fel a figyelmet az orvosok. A bőrbetegség már két sportoló halálát követelte Japánban.

A közönséges herpeszvírust herpes gladiatoriumnak is hívják, mert majdhogynem "foglalkozási ártalomnak" minősül a testi érintkezést igénylő sportot űzőknél.

A vírus a megsebzett bőrön keresztül terjed, s bár brit kutatók szerint "nagyon valószínűtlen", hogy súlyos komplikációkkal járjon, Japánban már két sportoló halálát okozta.

A Tokiói Egyetem kutatói számoltak be a fejleményekről a Journal of General Virology című szaklapban, miután alaposan megvizsgáltak 39 fertőzött szumóst. Azt találták, hogy körükben a fertőzés nagyon könnyen és gyorsan terjed, ráadásul súlyosabb következményekkel is jár, mint más vírusfajták.

A herpesz leggyakrabban szexuális úton terjed, de ritka esetben a test más részeit is megtámadhatja. A herpes gladiatorum a felsértett bőrön keresztül fertőz, és általában csak akkor veszik észre, amikor megjelennek a bőrön a kiütések.

Gyógyszerrel kezelhető, ám közben az idegvégződésekben tovább lappanghat, és megfertőzi azt, aki a beteggel kapcsolatba kerül.

Mivel a szumósok együtt élnek és edzenek, a vírus terjedésének körükben a legnagyobb a veszélye. A kórt 1989 és 1994 között megkapott sportolók közül ketten meg is haltak, bár az még nem tisztázott, hogy ennek kizárólag a herpesz volt-e az oka.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×