eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Figyelmeztetésekkel kellene ellátni a mobilokat?

A mobiltelefonokat is egészségügyi figyelmeztetésekkel kellene ellátni a cigarettásdobozokhoz hasonlóan - vélik tudósok.

Több amerikai kutató arra figyelmeztetett, hogy a mobiltelefonok használata komoly egészségügyi kockázatot rejthet magában, ezért egy kongresszusi bizottság előtt arra szólítottak fel, hogy meg kell hozni a szükséged lépéseket.

A társadalomnak nem szabad megismételnie azt a helyzetet, ami a dohányzás kapcsán már egyszer lejátszódott - mondta David Carpenter professzor, az Albany egyetem intézetének igazgatója, aki szerint 50 évig tartott, amíg a dohánygyárak feltüntették, hogy a cigarettázás tüdőrákot okozhat, noha ezt lehetett tudni korábban is.

Indokolt az elővigyázatosság még akkor is, ha hiányzik a végső bizonyíték a kockázat nagyságáról - tette hozzá a professzor.

Egy másik kutató, Ronald Herberman, a pittsburghi egyetem rákintézetének igazgatója kiemelte: főleg a gyerekek vannak kitéve az agytumor kialakulásának a mobiltelefonok használata következtében.

A kutatók több tanulmányt is bemutattak a bizottságnak. Az egyik szerint azoknál a fiataloknál, akik 20 éves koruk előtt kezdték el használni a mobiltelefont, ötször nagyobb az agytumor kialakulásának az esélye 29 éves korukra azokhoz képest, akik egyáltalán nem használják a készüléket.

Egy svéd kutatás pedig azt igazolta, hogy a mobiljukat gyakran használóknál kétszer nagyobb az esély rosszindulatú daganat kialakulásának ahhoz a fülhez közel, amelyikhez a telefont tartják, mint a másik oldalon.

"Nem tudom azt mondani, hogy a telefonok veszélyesek, de azt sem lehet állítani, hogy biztonságosak" - emelte ki Ronald Haberman, aki szerint szükség van arra, hogy a mobilokat is figyelmeztető feliratokkal lássák el.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×