eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A vécé meghibásodása miatt evakuálhatják az űrhajósokat

Nagyon várta a Discovery amerikai űrrepülőgépet a Nemzetkőzi Űrállomás legénysége, mivel meghibásodott vécéjükhöz hozott új pumpát. Ám ha az sem működik, akár ki is üríthetik az űrállomást. Közben már építik az új, 19 millió dolláros illemhelyet is.

A Discovery amerikai űrrepülő hétfős legénységének legfőbb missziója, hogy felszerelje a Nemzetközi Űrállomásra a Kibo (Remény) nevű 11 méter hosszú japán kutatómodult, ám a világ egy másik égető kérdésre figyel inkább: az űrsikló ugyanis az űrállomás egyetlen vécéjének nemrég meghibásodott alkatrészét felváltó szerkezetet is magával vitt.

A tervek szerint az új pumpával teljesen helyre lehet majd állítani a múlt szerdán meghibásodott, de valamennyire megjavított űrvécét - ha ez mégsem sikerül, akkor fennáll a veszélye annak, hogy Nemzetközi Űrállomás három asztronautáját idő előtt haza kell hozni.

Az új pumpát egyenesen Moszkvából szállították Floridába, a Discovery kilövőhelyére.

Új űrvécé 19 millió dollárért

Valóban van egy kis problémánk az űrvécé öblítő rendszerével, ami komoly gond - nyilatkozta az Interfax orosz hírügynökségnek Vlagyimir Szolovjov, az űrállomás orosz részének földi irányítója, hozzátéve: ilyen körülmények között elképzelhető, hogy szükségkitelepítést kell végrehajtaniuk.

Mások viszont nem látják ilyen drámaian a kellemetlen problémát. A space.com tudósítója szerint az illemhely teljes meghibásodása valóban evakuálásra adhat okot, ám ez a helyzet jelenleg nem áll fenn, mivel a vécé valamennyire most is működik - igaz, kényelmetlen a használata.

A Discovery megérkezéséig az űrállomáson tartózkodó két orosz és egy amerikai asztronauta a Szojuz űrkabinjába járt át a dolgát végezni, illetve valamennyire tudták használni a régit is, amelyet manuálisan öblítettek.

A jövőbeli kellemtelenségek elkerülése érdekében az év végén egy újabb, hatékonyabb és korszerűbb piszoár érkezhet az űrállomásra, amelyet szintén az oroszok építenek 19 millió dollárért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×