eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A lányok jobban járnak a szoptatással

A szoptatás megóvja a lánygyermekeket a komolyabb légzőszervi fertőzésektől, a fiúknak azonban kevéssé használ a mellkasi betegségek megelőzésében - állapította meg egy amerikai kutatás.

A felmérés készítői olyan koraszülötteket vizsgáltak, akik igen alacsony súllyal jöttek világra, és arra keresték a választ, hogy milyen betegségektől óvja meg az újszülötteket és a csecsemőket az anyatej és a szoptatás.

Ezek a babák az alacsony súlyuk miatt kevéssé voltak ellenállóak, azaz jelentős fertőzésveszélynek voltak kitéve. A probléma különösen súlyos a másfél kiló alatti gyermekek esetében.

Kiderült, hogy az anyatejjel táplált kislányoknál sokkal kisebb eséllyel alakultak ki a légzőszervi betegségek, mint az anyatejjel etetett fiúknál. Emellett a lányoknál a szoptatás segített a gyomor és a bélproblémák megelőzésében is.

A tápszerrel etetett leánygyermekeknél a fertőzések esetén a betegségnek egy sokkal súlyosabb változata jelentkezik. 50 százalékuk az első légzőszervi panasznál kórházi kezelésre szorult, míg az anyatejjel táplált kislányoknak mindössze 7 százalékának volt ilyen súlyos az első megbetegedése.

A kisfiúknál azonban nem tapasztaltak különbséget a kutatók. Mind az anyatejes, mind a tápszeres babák 19 százalékánál kellett kórházi kezelést alkalmazni az első légzőszervi megbetegedéskor.

Az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem professzora ismételten hangsúlyozta: az anyatej olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, amely igen hasznos a kisgyermek számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×