eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A gyümölcslé sokkal hatékonyabban véd, mint a nyers gyümölcs

A szőlő, alma, valamint a belőlük készült gyümölcslé megvédheti a koleszterindús étrenden lévőket az érelmeszesedéstől - legalábbis a hörcsögöket, derült ki egy francia kutatásból.

"A gyümölcslé sokkal hatékonyabb, mint a nyers gyümölcs" - hangsúlyozta Kelly Decorde, a Montpellier-i Egyetem kutatói csoportjának vezetője, akiknek első ízben sikerült bebizonyítaniuk, hogy a gyümölcs feldolgozása jelentősen javítja annak egészségvédő hatását.

Mint a kutatók rámutattak, a gyümölcsöket többnyire feldolgozva fogyasztják az emberek. Ugyanakkor a tudósok általában a nyers gyümölcsök hatását vizsgálják.

A tudósok, hogy megállapítsák, a gyümölcslé készítése miként befolyásolhatja a hatékony antioxidánsként ismert fenolvegyületek koncentrációját, hörcsögöket etettek szőlővel, almával. Az állatokat szőlő- és almalével, valamint vízzel itatták, emellett a hörcsögök számára érelmeszesedést elősegítő étrendet állítottak össze. A kontrolcsoport tagjait normál hörcsögtápon tartották.

A hörcsögök által elfogyasztott gyümölcs mennyiségét úgy számították ki, hogy az "emberi léptékkel" 3 almának, vagy 3 fürt szőlőnek feleljen meg. Ami a gyümölcslé mennyiségét illeti, az egy 70 kilogramm testsúlyú egyén által elfogyasztott napi négy pohár üdítőnek felelt meg.

A piros szőlő leve a legjobb


Az almában és a szőlőben nagyjából egyforma volt a fenolok tartalma, ugyanakkor a piros szőlőből nyert dzsúszban 2,5-szer magasabb volt e vegyületek koncentrációja.

A vízivó hörcsögökhöz képest a gyümölcsöt, vagy dzsúszt fogyasztó állatoknál alacsonyabb volt a vér koleszterinszintje, esetükben kisebb volt az oxidatív stressz, s kevesebb lerakódást találtak az aortában. A legkifejezettebb érelmeszesedés-ellenes hatást a piros szőlő leve fejtette ki. Utána következett a piros szőlő gyümölcs formájában, az almalé, valamint az alma.

A kutatás arra enged következtetni, hogy az ételben lévő fenolok mennyisége egyenes arányban áll e vegyületek antioxidáns hatásával. A gyümölcsben lévő más antioxidánsok, olyanok, mint a C-vitamin, valamint a karotinoidok szintén erősítik egészségjavító hatását - mutattak rá a francia kutatók, akik eredményeiket a Molecular Nutrition and Food Research című szaklapban publikálták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×