eur:
399.12
usd:
364.74
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

A nők Ausztriában is tovább élnek, mint a férfiak

Ausztria legidősebb embere Hermina Drunz. Az idős grazi hölgy februárban ünnepelte 110. születésnapját, szellemileg teljesen friss, és még sosem járt orvosnál. A "százasok" potenciális táborába 774 nő és 134 férfi tartozik. A most született fiúk statisztikailag arra számíthatnak, hogy 77,13 évig fognak élni, addig a leányok várható átlagos életkora 82,68 év.

A hivatalos statisztikák több mint kilencszáz olyan osztrákot tartanak nyilván, aki az idén betölti a századik életévét. A zömük - csaknem négyötödük - nő.

Az alpesi ország legidősebb embere Hermina Drunz. Az idős grazi hölgy februárban ünnepelte 110. születésnapját. Szellemileg teljesen friss, és még sosem járt orvosnál.

Hárman vannak 109 évesek, kilencen pedig olyanok, akik a 108. életévüket tapossák. A "százasok" potenciális táborába 774 nő és 134 férfi tartozik.

A két nem közötti különbség megmutatkozik a várható élettartamban is. Míg a ma született "férfiak" statisztikailag arra számíthatnak, hogy 77,13 évig fognak élni, addig a nők várható átlagos életkora 82,68 év. Az osztrák statisztikai hivatal demográfusa szerint az eltérés oka egész egyszerűen abban foglalható össze, hogy a férfiak veszélyesebben élnek. Az erősebbik nem képviselői kevésbé ügyelnek az egészségükre, gyakrabban esnek áldozatul baleseteknek, és a stressz nagyobb mértékben hat ki rájuk.

Alig másfélszázada még fele annyi időt sem tölthettek a való világban az alpesi ország lakosai, mint manapság. Az 1868 és 1871 között született férfiak például átlagosan 32,69 éves korukat érhették csak meg, a nők 36,2 évig éltek. Ötvenévi élettartamra először az 1909 és 1930 között születtek számíthattak.

Az életkor a hetvenes évek óta folyamatosan nő, méghozzá a tapasztalatok szerint évtizedenként három évvel ugrik meg.

A legtovább a nyugati tartományokban élnek. Tirolban például a várható élettartam a férfiaknál átlagosan 78,88, a nőknél 83,53 év; Vorarlbergben 78,37, illetve 83,09 év. Az utolsó helyen Bécs és Burgenland áll. A fővárosban és körzetében a férfiak 76,35, a nők 81,71, a legkeletibb, Magyarországgal szomszédos tartományban pedig 76,17, illetve 82,43 évig élhetnek.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×