eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Emberek halnak meg a felesleges műtétek miatt

Hátműtétek, méheltávolítás, értágítások, térdműtétek - íme, a négy leggyakrabban feleslegesen elvégzett műtétfajta az Egyesült Államok Kongresszusának becslése alapján. A törvényhozók úgy vélik: csaknem 4 milliárd dollár (mintegy 720 milliárd forint) megy el évente olyan műtétekre, amelyek nem javítanak a betegek életminőségén.

Életmentés, ízületi pótlások, szervátültetések: az amerikai Kongresszus becslései szerint az Egyesült Államokban 15 millió műtétet végeznek el évente. Többségük eredményeként csökken a betegek fájdalma és javul az életminőségük.

Csaknem két és félmillió alkalommal azonban a magánbiztosítók árgus szemekkel figyelő munkatársait kijátszva feleslegesen műtenek az orvosok, elpazarolva mintegy 4 milliárd dollárt. Sőt, a Kongresszus szerint majdnem 12 ezer ember bele is hal az ilyen műtétekbe vagy azok szövődményeibe.

Amerikában a magánbiztosítók miatt már régóta terítéken van az egészségügyi költségvetések folyamatos csökkentése, de most előtérbe került a betegfelvilágosítás.

Utóbbi célja, hogy a beteg ne vesse alá magát minden fájdalomcsökkentőnek kikiáltott műtétnek, csak azért, mert orvosa ügyesen meg tudja azokat indokolni, és jól keres minden műtéten, így a feleslegesen elvégzett beavatkozásokon is.

A leggyakoribb haszontalanul elvégzett beavatkozások között van a hátműtét. Nemcsak azért, mert a hátsebészeti műtétek hírhedten bonyolultnak számítanak, hanem mert a hátfájás már csaknem minden amerikait érinti.

A csigolyaműtétek - csavarokkal, csontpótlások felhasználásával - gyakran nem csökkentik, hanem növelik a fájdalmat - figyelmeztetnek egyes orvosok. A külső anyag felhasználása azonban jelentősen növeli az összeget, amit a sebész a beavatkozásért kaphat, és elérheti egy agyműtétért járó díjazás tízszeresét is.A másik túl gyakran végzett műtét a méheltávolítás, amit Amerikában közel sem csak méhrák esetén végeznek el. Évente hatszázezer amerikai nő veti alá magát ilyen műtétnek orvosa tanácsára, egy dél-kaliforniai felmérés szerint 70 százalékuk feleslegesen, és anélkül, hogy előtte az orvosok kevésbé drasztikus megoldásokkal próbálkoznának.

Hasonló a helyzet az érműtétek egy részénél, amelyek egy infarktus után életet mentenek, ám később elvégezve - maguk az orvosok is meglepődtek ezen - nem javítanak az életkilátásokon.

A negyedik csoportba a térdet érintő porcműtétek tartoznak. Ezeket ugyan egynapos sebészet keretében végzik Amerikában - évente 650 ezret - ám a szakemberek ma már azt ajánlják, hogy csak porcleválás esetén engedje magát megműttetni a beteg.

Az Egyesült Államok évtizedek óta világelső az elvégzett műtétek számát illetően, de az ottani egészségügyi rendszer gyenge pontja nem az alacsony költségvetés, hanem a feleslegesen elvégzett műtétek és szövődményeik nagy száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×