eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

A hőkimerüléstől a hőgutáig - mit tegyünk?

A kánikulában a legnagyobb veszélyt a hőkimerülés és a napszúrás jelenti az emberek számára - mondta az InfoRádió által megkérdezett orvos, aki tanácsokat is ad arra az esetre, ha valaki hőgutát kapna.

Kovács Gábor elmondta: a folyamatos meleg miatt egyre nagyobb az esélye a hőkimerülésnek, amely az egyik legsúlyosabb, meleg okozta betegség.

Akkor alakul ki, ha az elhúzódó forróságban annyi folyadékot veszítünk, amennyit nem tudunk pótolni. A legfontosabb ezért az, hogy folyamatosan eleget igyunk.

A hőkimerülés vagy hőkollapszus gyakran ájulással, esetleg eszméletvesztéssel jár. Előbbinél érzékeljük a tüneteket, például a homályos látást, a verítékezést és a szapora szívdobogást, utóbbinál azonban később semmire sem emlékszünk.

Akinél ilyen tünetek lépnek fel, érdemes lefektetni, a lábait pedig felemelni, hogy az agya minél hamarabb vérhez jusson, ébredés után pedig minél több folyadékot kell itatni vele.

Kovács Gábor szerint ilyenkor legjobb ásványvizet inni, azzal ugyanis nemcsak az elvesztett folyadékot, hanem az ionokat is pótolhatjuk.

Ne menjünk tűző napra

A napszúrás vagy hőguta veszélye akkor áll fenn, ha valaki hosszú ideig tartózkodik a tűző napon. Leginkább a magas láz tünetei tapasztalhatók, de előfordulhat hányinger is.

Ilyenkor a szervezet agyban lévő hőháztartásáért felelős rendszere sérül. A napszúrás életveszélyes állapotot is eredményezhet, ezért ilyen esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Hőguta esetén a szervezet 41-42 fokra is felmelegedhet, a bőr kiszárad, a pulzus szapora. A legfontosabb, hogy a testet minél hamarabb lehűtsük, ehhez lehetőleg ne gyógyszereket, hanem hideg fürdőt használjunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×