eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Harmincezer gumikacsa tart Nagy-Britannia felé

Tizenötévnyi világkörüli utazás után most Nagy-Britannia partjai felé tart csaknem 30 ezer gumikacsa.

Másfél évtizeddel ezelőtt Curtis Ebbesmeyer fürdőjátékokat szállított a Csendes-óceánon, egy konténer eltűnt, miután becsúszott a tengerbe.

Amerikai óceánográfusok szerint ez a rakomány, kalandos útja után most a brit tengerpart felé tart.

A gumikacsák majdnem 30 ezer kilométert tettek meg ez alatt. A konténer az Északi-tengeren belefagyott egy jégtömbbe, megközelítette Grönlandot, és még az Egyesült Államok keleti partjának közelében is járt.

A játékokat Kínában gyártották, a rakomány 1992-ben indult el Hong Kongból az Egyesült Államok felé. Három konténer azonban út közben az óceánba zuhant. Közülük kettő hamarosan partot ért, egy azonban "világ körüli útra indult".

A tengeráramlások figyelembe vételével kiszámítható a rakomány útja, az elmúlt három évben azonban sehonnan nem érkezett olyan hír, amely szerint bárki is látta volna. A kutatók szerint azonban a gumikacsák most a brit partok felé tartanak.

A játékot a kalandoknak köszönhetően sokan kezdték el gyűjteni, a történetből pedig már két mesekönyv is született. Sokak szerint a globális felmelegedés is jól érzékeltethető a segítségével.

Befagyása egy jégtömbbe, majd kiolvadása, valamint a tengeráramlatoknak köszönhető mozgása és az abban beállt változások jól érzékeltetik a klímaváltozást.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×