eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jövőre már minden második ember városban él

A duplájára is növekedhet Ázsia lakossága 2030-ra - állapította meg az ENSZ legfrissebb urbanizációs jelentése. A dokumentum szerint összehangolt nemzetközi erőfeszítésekre van szükség, és a politikának is fontos szerep jut a kérdésben.

A világ népességének több mint fele a városokban fog élni a következő évben - állapítja meg az ENSZ jelentése.

A nemzetközi szervezet népesedési alapjának dél- és nyugat-ázsiai irodavezetője kiemelte: 2000 és 2030 között Ázsia városi lakossága megduplázódik, vagyis 1,3 milliárdról 2,6 milliárdra nő. Ez alatt az idő alatt az Afrika városi népesség 300 millióról 742 millióra, Dél- és Közép-Amerikáé pedig 400-ról 600 millióra emelkedik - közölte Wasim Zaman.

Az urbanizáció nem feltétlenül káros folyamat, mivel a városiasodás lehetséges haszna felülmúlja a hátrányokat - hangsúlyozta. Wasim Zaman hozzátette: a városnövekedés elsősorban szegények bevándorlását jelenti.

Eljött az idő az összehangolt nemzetközi erőfeszítésekre - áll az ENSZ tanulmányában. A jelentés kiemeli, hogy feladata van a politikának is, mivel átfogó és hosszútávú koncepciót kell kidolgozni a városi területek felhasználásáról, valamint gondoskodni kell minimális szolgáltatásokkal ellátott területekről is, ahova lakásokat lehet építeni.

Kovács Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének vezetője kiemelte: Magyarországon évente 40 ezerrel csökken a lakosság száma.

A városiasodás az agglomeráció fejlődésének is köszönhető - tette hozzá.

Kovács Zoltán kifejtette: 1990 előtt 166 város volt Magyarországon, de a rendszerváltás után a kormányok elkezdtek városokat "gyártani", ennek köszönhetően pedig immár 289 város van.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×