eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma

Kifejezhető egy számmal a boldogság?

"Boldogságindexet" vezet be a kínai statisztikai hivatal. Az ilyen, szubjektív kérdésekre alapuló mutatókat nem becsülik túl sokra a statisztikusok, a politikusok azonban annál inkább szeretik - mondta az InfoRádióban Salamin Pálné, a Központi Statisztikai Hivatal szakértője.

A szubjektív jellegű kérdésekre nagyon nehéz összehasonlítható válaszokat produkálni, mert ez nem csak az egyes országok gazdasági helyzetéttől, hanem a kulturális és egyéb hagyományoktól is függ - mutatott rá a KSH szakértője.

Salamin Pálné szerint, ha egy szintetikus mutatóba, mint amilyen a "boldogságindex" is, összekevernek tényeken alapuló, objektív indikátorokat olyanokkal, hogy például mennyire megelégedettek az emberek, az félrevezető eredményt hozhat.

A magasabb jövedelmű embereknek a vágyai is sokkal magasabbra szárnyalnak. Az ő elégedetlenségük így sokkal rosszabb képet mutat, mint amilyen a valós helyzetük - magyarázta Salamin Pálné.

A szakértő szerint az ilyen szintetikus mutatókat elsősorban a politikusok szeretik, mert nagyon egyszerű a kezelésük: egyetlen egy számmal meg lehet mutatni például, hogy mennyire boldogok az emberek.

A statisztikusok azonban nem kedvelik az ilyen indexeket, mert azok még arra sem alkalmasak, hogy egy ország különböző területeit összehasonlítsák, hiszen az egyes régiók lakosságának összetétele különbözik és így az attitűdök is mások lehetnek - hangsúlyozta Salamin Pálné.

Régen, a háború előtt kifejezetten ellene voltak a statisztikai hivatalok annak, hogy véleményekre vonatkozó kérdéseket tegyenek fel. Úgy ítélték meg, hogy ez a közvélemény-kutatás feladata, a statisztikának a tényeken, számokon kell alapulni - jegyezte meg a KSH szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×