eur:
393.09
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Vége a csodarecepteknek, itt a biztos fogyás!

Világszerte egyre többen érzik úgy, hogy súlyproblémákkal küzdenek. Ennek következményeképp a különböző fogyókúra-receptek virágkorának lehetünk szemtanúi. Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a különböző, biztos súlyvesztést kínáló programok hosszú távon hatástalanok. Az igazi megoldást a séta, a sok alvás, a hús feladása és a lelki tényezők helyreállítása.

Szakemberek szerint a különböző biztos fogyást garantáló receptek hosszú távon nem sokat érnek. Ennél sokkal fontosabb lenne a rendszeres mozgás, a diéta és a hús elhagyása, a gyakori étkezés, valamint a sok alvás. Íme a részletek!

Sétáljon sokat!

Napi fél óra séta a legkevesebb, ami az egészséges életmódhoz és a normális testsúlyhoz szükséges. Annak nincsen jelentősége, hogy ez a mennyiség miként oszlik meg. "Háromszor tíz perc sétának ugyanolyan a hatása, mint egy félórásnak" - állítja Dr. David Stensel fiziológus. Fontos, hogy a 30 perces sétát a rendes napi mozgásmennyiségen felül kell teljesíteni.

Ne fogyókúrázzon!

A testsúly miatt pánik általában gyors fogyást ígérő diétákhoz vezet, ami a szakemberek szerint szinte elkerülhetetlenül újabb súlygyarapodást idéz elő. Ennek - a biológiain túl - egyik oka az, hogy olyan irreális kapcsolat alakul ki a tiltott étellel, ami szinte természetszerűleg vezet a diéta feladásához és az eredeti súly visszaszerzéséhez.

Éppen ezért fontos, hogy olyan diétát és életmódot próbáljunk kialakítani, amelyet kényelmesnek és hosszú távon fenntarthatónak érzünk. Kerülni kellene a zsíros és a fagyasztott ételeket, a túl sok süteményt és kekszet. Ezzel szemben alacsony zsírtartalmú tejtermékeket kellene fogyasztani, sok vizet inni, legalább napi öt alkalomra növelni a napi gyümölcs- és zöldségbevitelt és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret enni.

Tartsa magát soványnak!

A túlsúly miatt állandó aggodalom veszélyessé is válhat. A legrosszabb esetben anorexiához vagy bulimiához is vezethet - figyelmeztet a brit Pszichiátriai Kollégium. "Ezek a rendellenességek a lányoknál és a nőknél tízszer gyakrabban fordulnak elő, mint a férfiaknál, különösen azok esetében, akik fiatal korukban kövérek voltak" - magyarázza Dr. Phil Timms.

Viszont ha soványnak tartjuk önmagunkat, akkor olyan üzenetet küldünk a testünknek, hogy a soványság jó dolog, aminek következtében a zsíros ételeket már nem érezzük vonzónak.

Egyen keveset, de gyakran!

Amit éhségnek érzünk, az gyakran nem más, mint a testünk figyelmeztetése arra, hogy elérkezett az étkezés ideje. "A nagy étkezések kitágítják a gyomrot és olyan ritmust adnak a napnak, amelyhez a test nagyon könnyen hozzászokik" - állítja Dr. Ann Walker, a Reading-i Egyetem tanára. "Ha ehelyett gyakrabban eszünk kevesebbet, akár naponta négyszer is, sokkal könnyebben ismerjük majd fel, hogy mikor vagyunk igazán éhesek". A gyümölcsök, bizonyos magok lassan felszívódó energiát tartalmaznak és segítenek a vércukor szinten tartásában.

Ne egyen húst!

Az alacsony szénhidrát- és magas fehérje-tartalmú diéták (amilyen például az Atkins) nem tartják alacsonyan a testsúlyt - állítja az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete. A napokban került nyilvánosságra egy tanulmány, mely szerint a sok szénhidrátot és kevés fehérjét tartalmazó fogyókúrák sikeresebbek, különösen, ha vegetáriánus életmóddal párosulnak.

Aludjon sokat!

A 21. száza elején napi két-három órával kevesebbet alszunk, mint fél évszázaddal ezelőtt, ami tudósok szerint legalábbis részben megmagyarázza a túlsúlyosság elterjedését is. Tanulmányok szerint a kevesebb alvás megnöveli az éhségérzetért felelős hormont. A Chicago-i Egyetem alváskutatója, Dr. Eve Van Cauter szerint a test a kialvatlanság miatt azt jelzi az agynak, hogy több ételre van szüksége, amikor erre nem is lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×